Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила в коментарі Politico, що «необхідно зробити більше, аби показати країнам Африки, Латинської Америки, Близького Сходу та Азії, що ми готові ділитися рішеннями» у той час, коли через повномасштабне вторгнення рф в Україну поглиблюється глобальна продовольча криза.

За підрахунками ООН, унаслідок війни і блокування росією морських портів України більше однієї п'ятої населення Землі - до 1,7 млрд людей - зіткнуться з голодом та злиднями. Тим часом, як зауважила очільниця канадського МЗС, «мільйони тонн зерна застрягли у силосах в Україні». «Нам потрібно переконатися, що ми звільняємо українську пшеницю та спрямуємо її до європейських портів для відправлення», - сказала міністр.

12 травня Єврокомісія запропонувала план заходів, щоб допомогти Україні експортувати свою сільськогосподарську продукцію. В рамках проекту 20 млн тонн зерна відправлять з України, використовуючи інфраструктуру ЄС, менш як за три місяці.

Водночас днями стало відомо, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш має свій план виходу з кризи. Зокрема, згідно з інформацією видання Wall Street Journal, він нібито запропонував послабити санкції щодо експорту калійних добрив з росії та білорусі, а натомість домовитися з рф про розблокування українських портів. Однак у цьому плані є один, але серйозний недолік. рф одержить послаблення санкцій, ООН вдасться послабити глобальну продовольчу кризу. А що отримає від таких домовленостей Україна, крім розуміння, що для країни-агресора відкрилася лазівка для зміцнення економіки. Адже саме рф і є головною причиною цієї кризи. Як зауважила міністр закордонних справ Німеччини Аналенна Бербок, «росія навмисне перетворила своє вторгнення в Україну на «зернову війну».

«Єдиною причиною обмежень українського продовольчого експорту є агресія росії проти нашої держави та незаконна блокада нею українських морських портів. Своїми злочинними діями росія підриває глобальну продовольчу безпеку. Але навіть в таких складних умовах Україна докладає максимум зусиль для виконання контрактних зобов’язань та постачання продовольства іноземним споживачам, зокрема, з використанням інфраструктури ЄС», – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він також повідомив, що Україна вже домовилася з країнами ЄС про побудову альтернативних шляхів постачання українського продовольчого експорту на світові ринки. «Україна, ЄС, США, Канада, Велика Британія та інші партнери працюють разом над тим, щоб уникнути глобальної продовольчої кризи, спровокованої російською агресією та блокадою. Це дуже непросте завдання, але ми працюємо над ним», - наголосив міністр.

Також Дмитро Кулеба вкотре застеріг іноземних споживачів від втягування в незаконні російські схеми зі збуту краденого в Україні продовольства та закликав їх купувати українське зерно й інші сільськогосподарські продукти через європейську логістичну систему. Раніше МЗС України зазначало, що партії зерна, які продає рф, можуть частково або повністю містити вкрадене у України зерно.