Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв’ю телеканалу RTL заявив, що Захід має запобігати ескалації навколо ситуації в Україні та приймати «продумані дії», щоб здійснювати таку політику. Глава уряду також зазначив, що західні країни не повинні допустити перемоги росії у рамках спеціальної військової операції. За його словами, інші прагнення Заходу були б «помилковими, оскільки рф є ядерною державою».

Шольц уже вкотре закликав вивести російські війська з України. Він зазначив, що москві та Києву слід досягнути «угоди, яка не має бути нав’язаною». Варто додати, що в квітні канцлер Олаф Шольц заявив: Німеччина готова стати однією із країн - гарантів безпеки України.

А ось міністр освіти ФРН Беттіна Штарк-Ватцінгер повідомила, що її відомство має намір створити для всіх українських учнів, котрі закінчують школу, такі умови, щоб вони могли зробити це в Німеччині. В інтерв’ю недільному виданню «taz am wochenende» вона наголосила, що це надзвичайно важливо, оскільки документ про середню освіту - головна вимога для того, щоб випускники мали змогу пройти професійне навчання чи продовжувати освіту в університеті. «Ми неодмінно маємо дати їм таку можливість», - зазначила Беттіна Штарк-Ватцінгер.

За словами міністерки, вона веде переговори і зі своїми українськими колегами, і з колегами федеральних земель з метою вироблення своєрідного плану дій - як саме реалізувати цю ідею. Адже існує чимало питань, котрі слід урегулювати. Приміром, хто координуватиме і прийматиме випускні іспити? Ідеться і про українські сертифікати освіти.

Також федеральний міністр внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер в інтерв’ю газеті «Rheinische Post» повідомила, що приплив біженців від війни в Україні починає зменшуватися. «Нині в Німеччину щодня прибуває близько двох тисяч біженців з України, - зазначила вона. - А ще в середині березня ця кількість становила 15 тисяч осіб щодоби».

Водночас, за її словами, у свою країну через польсько-український кордон щодня повертаються 20 тисяч біженців, у тому числі ті, хто перебував у Німеччині. Але Фезер зазначила: однак і досі потрібно докладати чимало зусиль із надання гуманітарної допомоги прибулим жінкам з дітьми і людям похилого віку. Утім, як і досі, німці готові допомагати, вони приймають біженців дуже тепло - «і в цьому сенсі в нас нічого не змінилося», наголосила міністерка.

Берлін.