Пізно ввечері у вівторок поліція Греції провела вдалу операцію із затримання колишнього мера румунської столиці Соріна Опреску. Минулої п’ятниці, 13 травня, апеляційний суд Бухареста розглянув його справу про зловживання службовим становищем і створення злочинного угруповання, яке за різними схемами займалося крадіжками великих сум з місцевого бюджету.

Його адвокат відчайдушно доводив, що це наклеп, бо Опреску ніколи і ні в кого не вимагав хабара, а чесно жив на одну зарплату чиновника. І взагалі може служити за приклад для багатьох державних службовців навіть з уряду Румунії. Але прокуратура надала суддям вагомі докази злочинів групи, зібрані слідством, і довела, що до них причетний Опреску. Екс-меру зачитали вирок: десять років ув'язнення і виплата державі 50 тисяч румунських леїв (10 600 доларів) за судові витрати.

Ще не зовсім ясно, як після цього 71-річний злочинець опинився не в тюремному автомобілі, а в легковику, на якому незаконно перетнув кордон однієї із сусідніх держав (є версія, що це була Болгарія). МВС Румунії оголосило Соріна Опреску в міжнародний розшук. Не минуло й тижня, як досвідчені фахівці із європейської організації Enfast, котра цілодобово і без вихідних розшукує на теренах Європейського Союзу втікачів від правосуддя, вийшли на слід екс-мера. І назвали грецьким правоохоронцям кілька адрес в Афінах, де він може переховуватися. Це набагато спростило завдання поліцейських з його затримання, деталі якого не розголошуються.

До кінця тижня судова влада Греції має розглянути питання екстрадиції втікача до Румунію. Тут йому можуть додати до десяти вже отриманих років ув’язнення ще кілька за втечу.

Румунські ЗМІ нагадують, що Сорін Опреску перебував у кріслі мера Бухареста з 2008-го по 2015 рік. І пропонують своїм читачам самим вирішити не дуже складне домашнє завдання, підрахувавши, скільки за цей час він перемістив грошей із міської скарбниці до власної кишені. І натякають, що у відповіді має бути цифра з шістьма нулями.