Так, упродовж двох останніх тижнів до України прибули й були розподілені по військових частинах 2450 ручних протитанкових гвинтівок RGW90, 1600 протитанкових мін спрямованої дії DM22 та 3000 протитанкових мін DM31, а також німецькі базуки «Матадор». Гранатомети закуплено в німецького виробника, а міни постачено із запасів Бундесверу. Про це у вівторок на своєму сайті повідомив тижневик Spiegel.

Особливо цінним надбанням для ЗСУ, на думку експертів, є базуки «Матадор». Вони легкі й можуть стріляти навіть із закритих приміщень, оскільки практично не дають віддачі. За повідомленням виробника, з цією зброєю легко працювати без додаткового спеціального обладнання.

Базука може застосовуватися для знищення легкої бронетехніки і транспортних засобів, а також важких танків і споруд. Снаряд можна налаштувати так, щоб він вибухнув поруч із ціллю або під час удару. Існують також спеціальні боєприпаси з лазерним наведенням. Ракети мають дальність до 700 м.

«Матадор» створено 1990 року компанією Dynamit Nobel Defense у Бурбаху, що в землі Північний Рейн-Вестфалія, на основі «арбалета» 1970 років. До розробки залучалися Сінгапур та Ізраїль, де «Матадор» теж використовується.

Україна сплатила Німеччині за ці озброєння майже 25 млн євро.

Тим часом уряд ФРН має намір постачити Україні сім гаубиць PzH 2000. І вже навіть розпочато навчання українських військових для їх обслуговування. Наприкінці квітня глава Міноборони Німеччини Крістіне Ламбрехт повідомила, що Берлін також готовий постачити Україні зенітні установки Gepard, але поки для них бракує снарядів.

Берлін.