Світ без кордонів

Хорватське видання Vecernji list повідомило, що президент Зоран Міланович на прес-конференції у Загребі пригрозив заблокувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

Президент Хорватії продовжує ганьбити свою країну

Він заявив, що має намір «дати інструкції» представнику Хорватії у НАТО Маріо Нобіло голосувати проти, доки не буде внесено змін до закону про вибори в Боснії і Герцеговині. 

За його словами, хорватів у Боснії «політично знищують», і тому Хорватія, як раніше Туреччина, має висунути свої вимоги, користуючись тим, що для розширення НАТО потрібна згода всіх країн-членів. «Хорвати у Боснії для мене важливіші, ніж увесь фінсько-російський кордон. Я -- маленький егоїстичний хорватський державний діяч», -- заявив Зоран Міланович. Він ще зазначив, що війна в Україні також «не є для нас гострою проблемою». 

За ці слова прем'єр-міністр Андрей Пленкович раніше назвав президента «маніпулятором із проросійськими поглядами», або навіть російським агентом. Керівник МЗС Хорватії Гордан Грлич-Радман також зауважив, що президент своїми різкими заявами і «шантажем» завдає шкоди Хорватії на міжнародній арені. Зовнішньополітичне відомство вважає, що Маріо Нобіло має виконувати вказівки МЗС, а не Мілановича. Але останній на цьому не зупинився. Він пообіцяв надіслати листа генсеку НАТО з проханням зняти з порядку денного прийом Швеції та Фінляндії до цієї організації, а парламент Хорватії закликав не ратифікувати угоду про прийняття цих країн до Альянсу.