Світ без кордонів

Комісія відзначила, що нині російська агресія продовжується і загальні потреби у відновленні України поки що невідомі.

Єврокомісія готує план відбудови

Європейська комісія запропонувала створити новий механізм під назвою «Відбудувати Україну» (Rebuild Ukraine) як основний інструмент підтримки відновлення нашої держави після війни.

Комісія відзначила, що нині російська агресія продовжується і загальні потреби у відновленні України поки що невідомі. Проте важливо вже зараз розробити основні складові міжнародних зусиль з післявоєнного відновлення, інформує прес-служба ЄК. 

Відзначається, що партнерство між містами та регіонами в Європейському Союзі та в Україні збагатить і прискорить реконструкцію. Єврокомісія планує очолити Платформу з відновлення нашої країни, котра працюватиме як всеосяжний орган стратегічного управління, відповідальний за затвердження плану відновлення, складеного й реалізованого Україною за підтримки адміністративного потенціалу та технічної допомоги з боку ЄС. 

У Єврокомісії зазначають, що механізм "Відбудувати Україну" стане основним правовим інструментом підтримки Європейського Союзу, що поєднуватиме гранти та позики на відновлення. Він буде включений до бюджету ЄС і тим самим забезпечить прозорість, підзвітність та надійне фінансове управління цією ініціативою з чіткою прив'язкою до інвестицій та реформ.

Механізм ґрунтуватиметься на досвіді ЄС у рамках Фонду відновлення та стійкості, але буде адаптований до безпрецедентних викликів реконструкції України та її супроводу на її європейському шляху. 

Водночас у Єврокомісії визнають, що непередбачені потреби, викликані війною, виходять далеко за межі коштів, доступних у нинішніх багаторічних фінансових рамках Євросоюзу. Тому Єврокомісія наголошує що потрібно буде знайти нові джерела фінансування.

Додаткові гранти, які буде надано Україні, можуть бути профінансовані або за рахунок додаткових внесків держав-членів (і третіх країн, якщо вони того забажають), або за допомогою цільового перегляду багаторічної фінансової бази. Ці джерела могли б фінансуватись за рахунок кредитів, які будуть надані Україні в рамках програми. 

Однак, враховуючи масштаб кредитів, які, ймовірно, будуть потрібні, варіанти включають залучення коштів для кредитів від імені ЄС або під національні гарантії держав-членів, інформує «Європейська правда».

Як повідомляв «Голос України», у ході візиту до Вашингтона Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільного засідання Світового банку та Міжнародного валютного фонду заявив, що збитки української економіки від війни вже становлять більше 500 млрд доларів. «ВВП цього року може впасти від 30 до 50%. Україні потрібна фінансова підтримка партнерів, аби вистояти. Розмір такої короткострокової допомоги ми оцінюємо в 4-5 млрд доларів щомісяця протягом наступних пів року», -- розповів очільник українського уряду.