Світ без кордонів

Генеральна прокуратура Молдови порушила кримінальну справу проти колишнього президента країни, проросійського політика, соціаліста Ігоря Додона.

Додона оштрафували за георгіївську стрічку і порушили кримінальну справу, підозрюючи в корупції

Приводом стали відеозаписи зустрічі екс-президента з колишнім лідером Демократичної партії Володимиром Плахотнюком, який втік з країни на тлі звинувачень у корупції.

Як інформує молдовське агентство NewsMaker, 2020 року колишній депутат Юрій Реніце надав журналістам відеозапис, на якому тодішній лідер Демпартії Володимир Плахотнюк та його заступник Сергій Яралов «передають пакет президенту Ігорю Додону». За словами Реніце, в цьому пакеті була велика сума грошей.

Наприкінці червня 2020 року Антикорупційна прокуратура повідомила, що не порушуватиме кримінальну справу на підставі відеозаписів, зазначивши, що під час перевірки не виявила «елементів злочину». Водночас там пообіцяли відновити перевірку, якщо в майбутньому прокуратурі нададуть більш певну інформацію чи вагоміші докази.

Однак  17 травня Апеляційна палата Кишинева скасувала це рішення, що відкрило правову можливість відновити кримінальне розслідування проти колишнього президента. А 18 травня стало відомо, що  Ігор Додон отримав протокол про правопорушення за носіння георгіївської стрічки 9 травня. Його оштрафували на 9 тисяч леїв (майже 14 тисяч гривень).