Світ без кордонів

Коаліційний уряд Болгарії розробив антикризовий пакет заходів для підтримки громадян та бізнесу в умовах безпрецедентної кризи, спричиненої війною росії в Україні.

У Болгарії скасовують ПДВ на всі види хліба

На брифінгу прем'єр-міністр Кирил Петков назвав деякі з них.

Так, терміном на один рік скасовується ПДВ на всі види хліба. На той самий період ПДВ на вино та пиво становитиме 20 відсотків. Також запроваджуються податкові пільги для сімей з дітьми. Пенсії з 1 липня замість обіцяних раніше 6,1 відсотка у середньому підвищать на 20 -- кожен пенсіонер гарантовано отримуватиме на 60 левів (30 євро) більше, ніж раніше, а ті, в кого вона була вище мінімальної, отримають ще додаткове відсоткове зростання.

На тлі різкого підвищення цін на паливо передбачено компенсацію для всіх громадян. До кінця цього року вони зможуть скористатися знижкою у розмірі 25 стотинок за кожний літр бензину А-95, а також на дизель, метан та пропан-бутан. На один рік ПДВ на опалення, гарячу воду та природний газ для кінцевих споживачів знижують до 9 відсотків. Скасовуються акцизи на електроенергію, природний газ, метан.

Як зазначив прем'єр-міністр Кирил Петков, ці заходи дозволять підтримати найуразливіші прошарки громадян, молоді сім'ї з дітьми, які на цей час найбільше можуть постраждати від інфляції. 

За розрахунками Національного інституту соціального страхування (аналог нашого Пенсійного фонду), в наступному році пенсії у Болгарії збільшаться на 87 левів (43,5 євро), а в 2024-му -- ще на 91 лев (45,5 євро). Таким чином,  середня пенсія у 2022-му становитиме 588 левів (294 євро), в 2023-му -- 628 левів (314 євро), а в 2024 році -- 669 левів (334,5 євро).