Під час нещодавнього візиту до Греції Вселенський патріарх Варфоломій дав велике інтерв’ю впливовій газеті Kathimerini. В ньому він зазначив, що війна, розпочата росією проти України, є трагедією українського народу та соромом для тих, хто її спричинив, а також для тих церковних діячів, які її не просто підтримують, а й виправдовують. 

Діям російського політичного керівництва дадуть оцінку як відповідні інституції, так і сама історія. А ось служителям Російської православної церкви – сам Бог. Грецькі видання повідомляють, що Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі з прем'єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом порушив питання і отримав його згоду на виселення російських ченців з території Святої гори Афон.

Діячі Російської православної церкви підняли ґвалт з цього приводу, бо, мабуть, забули, що від країни-агресора і її політики відвертаються в усьому світі. Насамперед ті, хто дотримується Божих заповідей «Не вбий!», «Не кради!», «Не жадай дому ближнього твого, не жадай жони ближнього твого, ані раба його, ані рабині його, ані вола його, ані осла його, ані всякої худоби його, ані всього, що у ближнього твого». Головний поп росії Гундяєв не тільки не засудив того, хто порушив ці заповіді, а й виправдовує і благословляє загарбників на їхні злочини в Україні. 

Секретар з міжрелігійних відносин відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату священик Димитрій Сафонов висловив протест проти можливого вислання російських ченців з Афону і натякнув, що він належить усьому людству. Офіційний представник МЗС Греції, яке є куратором адміністрації Святої Гори Афон, Александрос Папаіоанну нагадав москві: «Ми говоримо про грецьку територію, яка має особливий статус за конституцією країни!», а тому будь-які натяки на порушення міжнародної етики неприйнятні. 

Грецькі видання повідомляють, що Вселенський патріарх Варфоломій планує наприкінці травня відвідати Афон, і не виключають можливісті примусового виселення російських ченців з монастирів Святої гори.