Дрітан Абазович попередив, що через нерішучість і повільність у розширенні ЄС «Західні Балкани через кілька років можуть стати «новою Україною». Я думаю, що в ЄС ніхто не хотів би цього». З цим попередженням прем'єр-міністр Чорногорії виступив 19 травня на засіданні Європарламенту.

Він висловив переконання, що цей регіон потребує нових позитивних вібрацій і того, щоби побачити відчинені двері в ЄС для держав, які заслуговують стати частиною спільноти. «Ви не повинні розглядати Західні Балкани як чорну діру Європи. Ви повинні знати - якщо ми залишимося поза Європою, то всі Західні Балкани можуть за кілька років стати новою Україною», - цитує прем'єра Чорногорії сербське інформаційне агентство «Бета». 

Абазович наголосив, що Європа вступила в нову фазу існування, продиктовану російською агресією і її війною в Україні, і тому потрібно приймати «швидші та розумніші рішення». Це стосується не тільки чіткого сигналу про перспективи України стосовно інтеграції до ЄС, а й країн Західних Балкан. Він нагадав, що під час саміту, який відбувся у Словенії восени 2021 року, представники країн ЄС відмовилися призначати чіткі часові межі вступу країн регіону до Європейського Союзу. Це було помилкою. Війна росії в Україні диктує, що її не треба повторювати.