Румунія отримала від Франції зенітно-ракетні комплекси останнього покоління Mamba. Як офіційно повідомили з Генерального штабу Франції, це є відповіддю на війну, що її росія веде проти України, і на загрози, які лунають з москви на адресу країн НАТО у зв'язку з тим, що вони надають допомогу Києву. «Середня зенітно-ракетна система Mamba… може забезпечити захист багатонаціональних військ, які розташовані на східному кордоні Альянсу», - цитують повідомлення Генштабу Франції румунські ЗМІ. 

А вже з посиланням на джерела в Міністерстві оборони Румунії повідомляють, що комплекси ППО Mamba були оперативно пов'язані з румунською системою ППО, яка вже перебувала в розпорядженні командування сил Північноатлантичного альянсу. ППО Mamba забезпечуватиме захист авіабази НАТО в Румунії, де зараз розміщено багато літаків і кілька тисяч військовослужбовців. 

Румунський інформаційний портал HotNews зазначає, що саме Франція очолює бойову батальйонну групу (ББГ) НАТО в Румунії. Крім французьких і румунських військовослужбовців, до цієї ББГ входять військові підрозділи із Бельгії та Нідерландів. Міністерство оборони Румунії надало відповідний мандат французьким військовослужбовцям на цю місію і розмістило бійців ББГ НАТО на своїй військовій базі в повіті Брашов (Центральна Румунія).

Фото: aerotime.aero