Україна вже давно є частиною Європи. Таке переконання висловив Президент Володимир Зеленський під час спільної з Президентом Польщі Анджеєм Дудою прес-конференції, що відбулася сьогодні у Києві.

«Щодо членства України в Європі. Ніхто, як наші близькі друзі (поляки. – Ред.), не розуміє так точно, що Україна вже давно у Європейському Союзі й уже давно є частиною Європи. І, справді, без гучних слів про цінності, ми однаково мислимо, однаково думаємо і однаково віримо і точно захищаємо нашу свободу та незалежність», – сказав Зеленський. Він зауважив, що для набуття офіційного членства необхідно подолати бюрократичні й технічні моменти, і тут українцям потрібні потужні амбасадори, зокрема Польща.

«Ми думаємо, що це (членство України в ЄС. – Ред.) обов’язково буде. Ми очікуємо на кандидатство в ЄС у червні», – зазначив Президент.

Анджей Дуда у свою чергу закликав ЄС відкрити двері для України. «Великий заклик до всього Європейського Союзу, до лідерів ЄС: сьогодні Україна потребує нашого сигналу, відкриття європейських дверей для держави, для українського суспільства, яке хоче бути частиною європейських спільнот», – сказав Дуда і додав, що ухвалення в червні рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС має величезне значення.

Президент Польщі повідомив, що під час перемовин він детально обговорив з Володимиром Зеленським проблему продовольчої кризи, спричиненої заблокуванням українських портів, і незабаром ці питання буде розглянуто на міжурядовій польсько-українській конференції.

Анджей Дуда заявив, що для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати заблокований порт в Одесі, щоб Україна могла експортувати своє продовольство країнам, які його потребують. Він наголосив на тому, що не тільки Україні потрібна підтримка світу. Світ також потребує України, яка є потужним виробником продовольства. Є країни, дуже залежні в сфері продовольства від України. Тому світ повинен допомогти доправити туди це продовольство, зокрема зерно і соняшникову олію, які Україна традиційно експортує, зауважив Дуда.

Також Анджей Дуда торкнувся питання післявоєнного відновлення України. На переконання Дуди, відбудова має відбуватися на заморожені російські кошти. «Зрозуміло, що Україна повинна бути відбудована з репарацій від загарбника, від Росії. Мають бути використані заморожені кошти Росії в різних міжнародних фінансових установах», – сказав Дуда.

Водночас він зауважив, що необхідно створити спеціальні європейські програми. На його думку це буде сигналом для українців, «що світ турбується за долю України і її розвиток». «І про це я післязавтра розмовлятиму в Давосі, де питання України домінуватиме на цьогорічній конференції», – зазначив Анджей Дуда.

Говорячи про шляхи, які допоможуть закінчити війну, Анджей Дуда назвав одним з таких санкційний тиск.

«Яким чином світ мирним шляхом може допомогти у закінченні війни? Лише санкціями, лише твердий тиск, лише ізолюючи Росію, викидаючи її з міжнародної спільноти, економічної. Це й питання шостого пакета санкцій в рамках Європейського Союзу, який мусить бути запроваджений. Це дуже важливе питання. Тут я звертаюся до тих, хто має ще сьогодні сумніви: забудьте про бізнес як звичайно», – сказав Дуда.

«Окрім економічних санкцій постійно політично престижні санкції: виключення Росії з різного роду міжнародних організацій, виключення з міжнародних спортивних об'єднань, виключення з престижних світових подій. Це повинні бути скоординовані дії», – наголосив Президент Польщі.