Ще в 2008 році Боснія і Герцеговина підписала з Брюсселем угоду про стабілізацію та асоціацію. Але й досі не отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Шефік Джаферович переконував Шарля Мішеля, що надання цього статусу і відкриття нових перспектив покращило б відносини між ентитетами у БіГ, а також прискорило необхідні реформи. «Ми готові якнайшвидше виконати 14 пріоритетних вимог Європейської комісії, необхідних для отримання статусу кандидата. Я попросив Шарля Мішеля допомогти в цьому і найшвидше надати нам статус кандидата на вступ до ЄС. Це покращило б відносини всередині БіГ», - цитують Джаферовича ЗМІ Боснії і Герцеговини.

Шарль Мішель також зустрівся з членом президії БіГ від сербів Мілорадом Додіком. Той поскаржився, що «Європейська комісія надто сувора до БіГ». Він запропонував Брюсселю зробити акцент на п'яти-шести пріоритетних вимогах, які необхідні для того, щоб БіГ набула статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. «Це дало б нам нову надію і сили для виконання інших», - заявив Мілорад Додік.

Політики БіГ були одностайні в тому, що цей статус прискорить реформи і згуртує різні етнічні групи навколо досягнення головної мети - вступу до Європейського Союзу.