Світ без кордонів

МЗС Франції наголошує, що ініціатива президента Еммануеля Макрона щодо створення європейської політичної спільноти не є альтернативою членства в Євросоюзі.

У Парижі запевнили, що ініціатива Макрона не є альтернативою членства в ЄС

Як зазначається на сайті відомства, Франція вітає заявку України на членство в Європейському Союзі. «Зараз вона розглядається Європейською комісією і буде обговорюватися на рівні глав держав і урядів у Європейській раді в червні наступного року», -- йдеться у роз’ясненні.

«Як заявив 9 травня президент Республіки та вчора -- представник міністра з питань Європи, Україна є частиною європейської родини. Проект європейської політичної спільноти, сформульований президентом Республіки, не є ні альтернативою членству, ні альтернативою процесу членства. Навпаки, він має на меті якнайшвидше зміцнити відносини з усіма сусідніми європейськими країнами, а тим, хто є кандидатами, посилити нашу підтримку в усіх сферах з метою їх приєднання», -- наголошено в повідомленні.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також закликав не шукати зради у французькій ініціативі. Він переконаний, що вона не вплине на членство України в ЄС. Під час спілкування з письменником і військовим Валерієм Маркусом в Інстаграмі Дмитро Кулеба, зокрема, зазначив: «Якщо коротко, -- то зради не буде ні з Францією, ні з будь-якою іншою країною. Ніхто нас не буде ламати. Ніхто не зможе нас змусити робити те, що ми не хочемо робити. Ситуація категорично принципово змінилася». Він нагадав, що, попри всі заяви, Франція продовжує надавати зброю, підтримує санкції і в багатьох питаннях виконує роль лідера. «Є у нас дискусія щодо того, яким буде шлях України до членства у Європейському Союзі і скільки часу це займе... З цього приводу ми активно з ними дискутуємо, але три місяці тому ми обговорювали з ними, чи взагалі колись буде членом Європейського Союзу, а зараз ми обговорюємо з ними, скільки часу займе для України стати членом Європейського Союзу. Дві принципово різні дискусії», -- зазначив міністр.