Світ без кордонів

Як повідомила міністр клімату і довкілля Польщі Анна Москва, в понеділок до російської столиці відправлено ноту МЗС РП про розірвання угоди щодо постачання російського газу.

Варшава поставила крапку в газових відносинах з москвою

Рішення польського уряду означає припинення майже тридцятирічних польсько-російських газових відносин. 

Йдеться про підписану у Варшаві 25 серпня 1993 року Угоду про будівництво газотранспортних систем для транзиту російського газу територією РП та його поставки до Польщі, тобто про ямалський газопровід. Угода була кілька разів пролонгована і доповнювалась додатковими угодами -- останню підписано 29 жовтня 2010 року. 

«Агресія росії в Україні підтвердила правильність рішучих дій польського уряду, спрямованих на повне унезалежнення від російського газу. Ми завжди знали, що «Газпром» не є надійним партнером», -- написала міністерка у своєму профілі в Твіттері.  На підтвердження цього наводяться необґрунтовані призупинення поставок газу москвою у 2006-му, 2009-му та 2014-му. Останній такий крок кремля -- припинення 27 квітня 2022 року поставок газу до Польщі, що стало порушенням основоположних положень угоди і було сприйнято Варшавою як припинення її дії.

За твердженням урядовців і експертів, такий крок став можливий завдяки тому, що Варшава впродовж багатьох років послідовно реалізувала стратегію  диверсифікації  джерел і напрямків поставок газу до Польщі. Польський уряд готував країну до повного припинення співпраці в рамках контракту з «Газпромом» наприкінці 2022 року. Нагадаємо, що у 2019-му Польська нафтова і газова компанія (PGNiG) відмовилася від продовження угоди на поставки російського газу в рамках так званого Ямалського контракту. Станом на 22 травня 2022 року рівень наповнення польських газосховищ становив 92% і, як запевнили в уряді, до кінця місяця буде досягнуто 100-відсоткової позначки.  

Як твердять експерти, розірвання угоди дає можливість використовувати польську ГТС і адмініструвати її на підставі польського та євросоюзівського законодавств. З 2010 року оператором ямалського газопроводу є польська фірма «Газ-Систем» (Gaz-System). Впродовж років поступово зростав контроль польського оператора над газопроводом, що було вимогою євросоюзівського права. Цього року ухвалено закон, який передбачає, що оператор має виключне право використання майна власника цієї мережі, необхідне для виконання обов'язків оператора. 

В уряді запевнили, що ГТС (ямалський газопровід) функціонує у повній відповідності з європейським законодавством, завдяки чому безперешкодно діє фізичний реверс, тобто, зокрема, здатність транспортування газу до Польщі з Німеччини.