Світ без кордонів

У Болгарії у вівторок відзначили велике свято -- День святих братів Кирила та Мефодія, болгарського алфавіту, освіти і культури та слов'янської писемності.

Болгарія урочисто відзначила найулюбленіше свято

Раніше він називався Днем болгарської освіти і культури та слов'янської писемності. Але після того, як у росії почали стверджувати, що слов'янська писемність пішла з «македонської землі», парламент Болгарії вирішив перейменувати свято, повернувши йому саме болгарський дух. 

Напередодні часточки мощей святих братів Кирила та Мефодія вперше вивезли з Греції і доправили до Болгарії. У понеділок священну реліквію з літійною ходою доставили до церкви Святої Неділі. В церемонії їх зустрічі взяли участь президент Румен Радев і віце-президент Іліана Йотова. Оскільки мощі святих перебуватимуть у болгарському храмі лише до 12-ї години 25 травня, доступ вірян до них цілодобовий. У середу рівно опівдні їх відправлять до одного з монастирів на Святій Горі Афон. Тому до столиці 24 травня приїхало кілька тисяч болгар з різних кінців країни, щоб вклонитися мощам. 

Прем'єр-міністр Кирил Петков завітав у святковий день до учнів 7-ї школи столиці, де колись вчився і сам. Він зазначив, що святі брати Кирило і Мефодій заповідали Болгарії найбільший і найцінніший дар -- писемність. Її сьогодні використовують понад 200 мільйонів людей у світі. «Завдяки болгарській азбуці ми залишили найяскравіший слід у світовій історії. Саме тому 24 травня -- наше найсвітліше свято, яке дає підстави пишатися тим, що ми -- болгари! Будьте гордими! Будьте хоробрими! Боріться за свої мрії!» -- з такими побажаннями прем'єр-міністр звернувся до випускників не тільки своєї рідної школи. 

У багатьох містах цього дня працівники освітніх закладів, бібліотек, музеїв, представники науки і культури, учні та студенти пройшли святковою ходою центральними вулицями. До пам'ятників Кирилу і Мефодію, які є майже у кожному місті країни, люди несли вінки і квіти, а діти біля них читали вірші болгарських поетів.