Міністерство оборони країни запевнило уряд США, що знайде в бюджеті кілька мільярдів євро для їх закупівлі. Про це прем’єр вже домовився під час офіційного візиту до Вашингтона. У вівторок міністр національної оборони Греції Нікос Панайотопулос заявив, що парламент має негайно вирішити питання з початком процесу придбання цих винищувачів. Він додав, що генштаби Греції і США після цього розпочнуть необхідні дії у рамках робочого процесу із закупівлі оборонної техніки.

Грецькі ЗМІ зазначають, що прем'єр-міністр поки не назвав точну кількість літаків, які країна хоче купити у США. Але висувають припущення, що мова може йти про 18-24 літака. ЗМІ попереджають, що така «угода століття» із закупівлі 20 одиниць F-35 разом із навчанням грецьких пілотів у США обійдеться Греції у 3,5 мільярда євро і потягне бюджет уряду Міцотакіса на дно.

Перші літаки, якщо угоду буде схвалено парламентом Греції, можуть надійти не раніше 2027 року. Хоча ймовірнішими термінами їх постачання вважають 2028-й чи навіть 2029-й. Грецька сторона має розпочати необхідні роботи зі створення інфраструктури, де буде розміщено F-35.

За словами офіційних військових осіб США, ці літаки 5-го покоління стануть важливим елементом для змінення балансу військових сил в Егейському морі та Східному Середземномор'ї. Вони включають низку важливих технологій, які роблять їх чудовою зброєю порівняно з іншими винищувачами, які є на озброєнні в Туреччини.