Про результати свого перебування за океаном глава уряду дав повний звіт у соціальних мережах, назвавши його плідним і таким, що принесе користь країні в майбутньому.

Так, Курті взяв участь у World Affairs Forum, який відбувся у Стамфорді, зустрівся з мером Массачусетса Чарльзом Бейкером, а також прочитав лекцію та провів семінар в університеті Род-Айленда. У Нью-Йорку політик мав бесіду з директором Медичного коледжу. В Бостоні відвідав могили видатних албанців Фана Нолі та Фаїка Коніци, а також зазирнув до кафедрального собору Святого Георгія, де колишній прем'єр Албанії Фан Нолі, який у США став єпископом, відслужив першу православну службу албанською мовою. Географія його поїздки була вражаючою.

Але опозиційна партія Демократична ліга Косово назвала цей візит глави уряду туристичною поїздкою за державний кошт, користь якої для не дуже багатої Приштини дорівнює нулю. Курті нагадали, що всі його попередники під час візитів за океан мали зустрічі з американськими високопосадовцями, впливовими політиками та бізнесменами. А Курті за два з половиною тижні не мав офіційних зустрічей ні з міністрами, ні з представниками Держдепу, ні з відповідальними співробітниками адміністрації президента. «18-денна прогулянка Курті в США в період глобальних потрясінь для європейської безпеки та економічної кризи в країні викриває тягар інституційних візитів, котрі постійно несе Косово. У минулому не всі зустрічі в США давали потрібний результат, але цей уряд не досяг навіть зустрічей», - вважають опозиціонери.

Косовські та албанські видання не такі категоричні у своїх висновках, але зазначають, що так званий візит глави уряду до США був погано підготовлений МЗС і не мав жодної концепції і стратегії. І пропонують читачам самим визначити - це була прогулянка державного діяча за океан чи прояв дипломатичного безсилля офіційної Приштини і особисто Альбіна Курті? Опозиція перелічує багато проблем Косово, серед яких важливі питання безпеки, криза з паливом, гальмування переговорів з Белградом, ставлення до російської агресії проти України, посилення боротьби з корупцією, вступ країни до міжнародних організацій, які мав би обговорити глава уряду з американськими чиновниками і політиками.