Віце-канцлер, міністр економіки та захисту клімату ФРН Роберт Хабек учора заявив, що невдовзі представить надзвичайний указ, котрий дасть змогу знову запустити вугільні та мазутні теплоелектростанції у разі браку природного газу, повідомила агенція Bloomberg, яка цитує пояснення із тексту цього законопроекту: «Подібний запит на додаткове виробництво вугільної електроенергії виникає лише за недостатньої кількості природного газу й потреби скорочення споживання».

Про те само заявив під час прес-конференції канцлер Олаф Шольц, котрий перебував із візитом у ПАР. «Німеччина готується до того, аби до кінця осені припинити імпорт вугілля з рф і зробити це завдяки іншим постачальникам, у тому числі й ПАР», - наголосив він.

Як зазначає Bloomberg, ФРН готова принести в жертву «зелену» політику, до якої йшла впродовж тривалого часу, а також збільшити викиди вуглецю в атмосферу, проти чого сама жорстко боролася не один рік, якщо це дасть змогу забезпечити населення і виробництво безперебійною подачею енергії.

Зважаючи на те, що Німеччина відмовилася від атомної та вугільної енергетики, а тим паче - від отримання електроенергії для теплових станцій, то рішення про повернення до них більш ніж серйозне. Адже вугільні шахти вже кілька років як законсервовані, застосування мазуту взагалі виключалося, а відновлювані джерела - вітряки та сонячні батареї - поки що не дали бажаного ефекту.

Утім, зрозуміло, чому уряд зважується на такий крок: у зв’язку з російською агресією в Україні влада Німеччини заявила про намір у найближчому майбутньому зменшити залежність від поставок російських енергоносіїв. Сам міністр Роберт Хабек переконаний, що Європа найближчим часом зможе запровадити ембарго на поставки російської нафти, навіть усупереч тому, що низка держав - учасниць ЄС виступає проти такого заходу.

Тож Берлін розраховує до кінця року відмовитися від імпорту російських вугілля та нафти, а до середини 2024-го - природного газу. Влада Німеччини має намір ліквідувати газорозподільну систему в рамках декарбонації і переходу на екологічну чисту енергетику, пише видання Welt am Sonntag з посиланням на урядові джерела. Йдеться про те, що до 2045 року газу в мережах уже не буде.

На знімках: законсервована вугільна шахта «Цольферайн», що в місті Ессен. Ця копальня була однією з найбільших і найпродуктивніших у Рурському регіоні. Нині це пам’ятник промислової шахтобудівної архітектури та музей індустріальної історії просто неба, унікальний об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. За потреби може повернутися до роботи.

Альтернативою блакитному паливу з росії, на думку німецького уряду, може стати скраплений газ із Катару, США та інших країн. Щоправда, заміна постачальника теж потребує певного часу, тому на цей період вирішено використати власні можливості.

Тим часом потужність законсервованого енергетичного обладнання, яке має ФРН, становить майже шість гігаватів. На наміри уряду негайно відреагували німецькі енергетичні компанії. Так, Uniper уже заявила про готовність забезпечити близько трьох гігаватів вугільної енергії, а RWE AG пропонує план розконсервування закритих підприємств і підготовку їх до роботи. Але, за повідомленнями бізнесових ЗМІ, майже 70% вугілля для виробництва електроенергії Європа досі купує в росії, і один із основних його споживачів - Німеччина.

Фахівці поки що не прокоментували заяви високопосадовців стосовно відмови Німеччини від російських енергоносіїв і розконсервації власних енергетичних потужностей на тлі агресії рф проти України. Але на них негайно відреагували ціни на паливо та різноманітні продукти, котрі не поповзли, а стрімко злетіли. Які насправді рішення буде прийнято, а найголовніше - як вони реалізовуватимуться, покаже найближчий час.

Берлін.

Фото автора.