Серед ключових тем, які він доносив до світової еліти, були, зокрема, перспектива переговорів з росією, єдність Заходу та позиція Китаю стосовно війни. Так, говорячи про перспективу мирних перемовин з рф, Володимир Зеленський відзначив, що поки не бачить реальної зацікавленості москви в такому процесі. На думку Президента, кремль роками створював власну інформаційну дійсність і нині сам у ній живе, не усвідомлюючи, що діється насправді.

Утім, коментуючи позицію України у можливих мирних перемовинах, Володимир Зеленський заявив: «Стадія кривавої війни може перейти в формат дипломатичних перемовин в тому чи іншому вигляді, за участі президентів росії та України, двох або плюс наші стратегічні партнери. В цю стадію ми можемо йти, якщо зрозуміємо, що як мінімум сторона російської федерації показує можливість і бажання перейти з кривавої війни до дипломатії. Це можливо, якщо російська федерація продемонструє хоч щось. "Хоч чимось" я називаю і такі кроки, як відведення військ до 24 числа. Я вважаю, це був би правильний крок з боку російської федерації", - розповів глава української держави.

Він зазначив, що єдиний позитив у переговорах з росією - це евакуація з Маріуполя та «Азовсталі». «Позитив у тому, що цих людей вдалося вивести. Але допомагали в цьому всі - ООН, Міжнародна організація Червоного Хреста… Інших ознак готовності до перемовин немає», - додав Президент.

Також він нагадав про те, що Заходу потрібно бути об’єднаним перед сучасними викликами. «Українці стали поруч у переломний момент. На початку війни найпотужнішою зброєю було наше єднання», - нагадав Володимир Зеленський. Тоді як нині країни Заходу не консолідовані з ключових питань.

"Зараз питання Європейського Союзу. Скажіть мені, будь ласка: є єдність на європейському континенті щодо України, щодо майбутнього України? Чи є ця єдність? Я не бачу поки що. Але чи це справедливо? Я думаю, що ні", - сказав Президент, маючи на увазі дискусії щодо надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС і швидкого членства.

"Подивіться далі на Фінляндію, на Швецію. Вони вирішили іти в НАТО. Росія штовхала Україну в НАТО, а потім війною в Україні штовхнула Фінляндію і Швецію в НАТО… Чи є зараз єдність щодо вступу Фінляндії і Швеції в НАТО? Ні, немає. Так що, є міцний і об’єднаний Захід? Ні", - зауважив Зеленський.

Окремо в цьому контексті він нагадав про санкційну політику. А саме, про позицію Угорщини, яка відмовляється підтримувати нафтове ембарго проти росії попри те, що кошти за енергоносії фінансують воєнну машину кремля. «Ми дійшли до шостого пакета (санкцій). У ньому ембарго на нафту. Всі кажуть: за цей час Росія заробить 200 млрд доларів. За такі суми вони можуть купувати будь-яку зброю. Чи впроваджено шостий пакет? Ні. Чому? Угорщині щось не підходить. Щось з нафтою не те. Якось не так вони бачать світ», - сказав Зеленський.

Говорячи про міжнародну коаліцію, він згадав і про позицію КНР. «Китай обрав політику бути осторонь, і Україну влаштовує саме ця політика. Це краще, ніж допомагати рф. І хочеться вірити, що за спиною Китай не буде проводити іншу політику. Нас влаштовує цей status quo. Водночас я не бачу кроків Китаю на підтримку України, суспільство цього не бачить», - заявив Президент України.

Важливо відзначити, що останніми днями Володимир Зеленський також провів низку важливих телефонних переговорів. Зокрема, він поспілкувався з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем та прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Обидва не так давно побували в Україні й на власні очі змогли переконатися у жертвах, на які пішла наша держава через неспровоковану масштабну агресію росії.

Фото з сайту president.gov.ua