Про це в середу повідомило румунське видання Jurnalul. Воно нагадало, що польоти винищувачів МіГ-21 радянського виробництва було припинено в країні з 15 квітня цього року, через «значний рівень їх аварійності».

У березні цього року один з таких літаків розбився під час патрулювання. Пілот не зміг катапультуватися і загинув. На місце падіння літака було відправлено на гелікоптері рятувальний загін із семи військовослужбовців. Але через погані метеорологічні умови гелікоптер також розбився, і всі рятувальники загинули. Після цього військово-повітряним силам Румунії заборонили використовувати винищувачі МіГ-21 для будь-яких польотів. На озброєнні ВПС перебуває 36 таких літаків. Спеціалісти ретельно обстежили їх технічний стан і дійшли висновку, що вони можуть використовуватися принаймні ще один рік.

Міністр оборони Василе Динку повідомив, що МіГ-21 будуть експлуатуватися до 15 травня 2023. Але винятково для виконання завдань постійної бойової служби повітряної поліції та для підтримки льотної підготовки пілотів.

Для патрулювання свого повітряного простору ВПС Румунії використовуватимуть винищувачі F-16, закуплені в 2016 році в Португалії. Також буде прискорено купівлю 32 винищувачів F-16 у Норвегії. Ці машини поетапно замінюватимуть застарілі МіГ-21. У планах міністерства - придбання винищувачів п'ятого покоління F-35 Lightning II.