Мовляв, саме вони спричинили продовольчу кризу. В МЗС України закликали не піддаватися на цей шантаж рф.

Непохитними в причинно-наслідковому питанні цієї кризи залишаються США і Велика Британія. Вони заявили, що не знімуть санкції з росії в обмін на доступ до українських портів.

Так, офіційний представник Держдепу США Нед Прайс заявив, що рф прагне використовувати продукти харчування та енергію як зброю. «Найшвидше вирішення проблеми зростання цін на сировину, зростання цін на продовольство в усьому світі - це припинення росіянами цієї жорстокої війни, припинення росією блокади портів України, припинення нападів на зернові елеватори, припинення нападів на судна із зерном», - сказав він на брифінгу в середу.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен підкреслював, що така ситуація здебільшого спричинена війною, яку путіна розв’язав проти України, і вона вимагає реагування всього світу.

І світ реагує. Але з різними акцентами. Наприклад, президент Сенегалу і голова Африканського союзу Макі Салл планує відвідати росію та Україну, повідомляє «Голос Америки». «Ми закликаємо до припинення вогню, закінчення війни та випуску всіх продуктів харчування… щоб світ не знав голоду після двох років COVID та майже трьох місяців війни», - закликав Салл. Адже, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, майже половина із 54 країн Африки залежить від імпорту пшениці з рф та України.

«Маємо феномен геостратегічного демпінгу ціни життя. Всі лише спостерігають за швидкими темпами насування глобального голоду, - вважають аналітики Центру комунікаційно-контентної безпеки. - Це нові формати агресії - на нібито цивільних кораблях терористи-путінці перевозять захоплене на окупованих територіях зерно в інші країни світу. Цим самим вони доводять, що морський цивільний флот в руках існуючого у росії режиму є флотом нападу на міжнародне право та країни, які вже потерпають від зростання цін на продовольство. В цьому випадку путінці – пірати й терористи – вдаються до новацій варварського типу: зерно вже не рятунок від голоду, а зброя, яка породжує голод. Світ ще не сприймає ці путінські зерновози як міни під міжнародне право і світопорядок, і це велика помилка або свідоме потурання агресору».