Треба зазначити, у Болгарії давно чекають позитивного рішення про приєднання до Шенгенської зони. Новий уряд країни, який очолює Кирил Петков, з перших днів роботи намагався з'ясувати: чому, навіть після виконання усіх технічних умов, у ЄС постійно відкладають терміни прийняття Болгарії у Шенген. Проти завжди активно виступали політики і урядовці Нідерландів. Тому ще в лютому цього року Кирил Петков під час поїздки до Брюсселя зустрівся з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте і провів з ним розмову про майбутнє Болгарії у Шенгені. Заява, зроблена прем'єр-міністром Болгарії після відвертого обміну думками з колегою, шокувала. «Ми говорили з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте про Шенген. Проблема в тому, що за ці роки багато з того, що ми обіцяли, не було зроблено, ми брехали і довіри до нас не було. Тепер нам потрібно знову створити новий рівень довіри», - пояснив він після цієї зустрічі.

За словами Кирила Петкова, Болгарія номінально виконала всі вимоги для входження до Шенгенської зони, але потрібної ефективності в боротьбі з контрабандою та покращенні прикордонного контролю не досягла. Він погодився із зауваженням колеги, що боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади не дає потрібних результатів.

«Я пообіцяв, що новий болгарський уряд покаже, що робить те, що обіцяє. Що ми не тільки ухвалюємо нові закони, а й ретельно виконуємо їх. Ми почнемо серйозний діалог з партнерами у країні й покращимо роботу з усіх проблемних питань», - заявив Петков. І запевнив, що прогрес у розв’язанні проблемних питань може допомогти Болгарії приєднатися до Шенгенської зони протягом наступних шести місяців. «Сподіваюся, що під час головування Франції ми досягнемо значного прогресу стосовно цього. Я переконаний, що Болгарія має бути в Шенгенській зоні. Якщо ми покажемо обіцяні результати протягом найближчих місяців, то це підвищить довіру до нас наших європейських партнерів», - зазначив прем'єр-міністр.

Болгарські ЗМІ вважають, що заклик Європейської комісії до Ради Європи, який зафіксовано в щорічній доповіді, про те, що Болгарію можна прийняти до Шенгену, свідчить: новому уряду вдалося повернути довіру європейських партнерів.