Французький сатиричний журнал Charlie Hebdo, який свого часу став об’єктом терористичної атаки, 25 травня випустив номер, у якому розмістив майже два десятки робіт українських карикатуристів, у тому числі і п’ять робіт художника «Голосу України» Олексія Кустовського.

Гроші, отримані від реалізації цього номера, буде передано Збройним Силам України та Територіальній обороні Одеси, зазначає Figaro.

Гаслом випуску стало - «Відповідайте на ракети сміхом». У виданні зазначили, що пішли на такий крок «з солідарності» з українськими колегами, які «продовжують робити свою справу» попри російське вторгнення.

Українські карикатури «очевидно безжальні до росіян, демонструють гумор, який не хоче здаватися перед обличчям свавілля й терору», - йдеться у заяві Charlie Hebdo. Більшість розміщених карикатур було взято з Міжнародної виставки політичних та антивоєнних карикатур «Русскій воєнний корабль, іді на…», яку організували в Одесі ротарі-клуб «Одеса-Рішельє» спільно зі Всесвітнім клубом одеситів, Клубом одеських карикатуристів та Гільдією власкорів Одеси тощо.

А цього тижня Міжнародна виставка карикатур «Русскій воєнний корабль, іді на…» стартувала вже у київському відкритому просторі Vcentri Hub. Участь у ній взяли 40 художників із 12 країн, які загалом представили 203 роботи. Після завершення виставки автори планують продовжити роботу в напрямі крос-промоції європейськими містами, а також познайомити з експозицією мешканців Чернігова, Львова та інших міст України.

Найцікавіші роботи згодом планують включити в альбом карикатур.

Карикатура Володимира КАЗАНЕВСЬКОГО, Україна.