На думку прем'єр-міністра Еді Рама, основою для форпосту може стати військово-морська база Пашаліман, де до 1961 року, коли Албанія заявила про вихід з Варшавського договору, розміщалися чотири підводні човни і кілька катерів ВМС СРСР. Пашаліман нині у напівзруйнованому стані, але уряд має проект її відновлення. Головна цінність бази полягає в тому, що вона розташована за 180 кілометрів на південь від столиці Тирани і майже поруч з іншим албанським портом Вльора. Зі стратегічної точки зору, ця база дозволяє контролювати берегову лінію частин Середземного, Адріатичного та Іонічного морів.

Щоправда, вона була майже повністю розграбована в 1997 році, коли албанці розбирали всі споруди, здавали в металобрухт все металеве. Влада тоді відправила на переплавку і три підводні човни, за які вели довгий спір із СРСР, а четвертий - планували перетворити на музей. Туреччина частково відремонтувала базу, котру потім разом із Албанією використовувала як причал для військових катерів, що здійснювали патрулювання в Іонічному та Адріатичному морях. На думку прем'єр-міністра Албанії, місце розташування цієї бази може становити «справжню цінність» для Альянсу. «В ці небезпечні часи, я вважаю, НАТО може розглянути можливість розміщення своєї військово-морської бази в Албанії», - цитують пропозицію Еді Рама місцеві ЗМІ.

Поки що не відомо, як відреагували на запрошення у штаб-квартирі НАТО. Альянс уже почав роботи з модернізації військової бази ВПС Албанії в Кучові, розташованої за 85 кілометрів від Тирани. Вона для Альянсу наразі має більшу цінність, ніж Пашаліман.

Варто зазначити, що Албанія, яка є членом НАТО з 2009 року, разом із США, Великою. Британією і Європейським Союзом засудила невиправдану агресію росії проти Україні й робить усе для зміцнення НАТО. Уряд Албанії одним з перших 26 травня схвалив протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу і висловив готовність співпрацювати з ними в оборонній сфері. Це дуже не подобається москві. Ще до нападу на Україну росія робила все можливе для зміцнення своїх позицій у цій балканській країні, але її плани зазнали фіаско. Албанія підтримала всі санкції проти росії і погодилася приймати українців, які рятуються від війни.