Міністр економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце відвідала Україну і стала другим членом німецького уряду, котрий прибув до нашої країни від початку війни.

Як зазначається на сайті міністерства, приїзд Свенья Шульце має засвідчити підтримку Німеччини. Програмою передбачено перемовини з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, віце-прем’єр-міністром – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук, міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим. У повідомленні зазначається, що головними темами переговорів будуть подолання наслідків війни та основи відбудови вільної України.

У рамках візиту пані Шульце відвідала Бородянку. Також вона побувала в притулку для внутрішньо переміщених осіб та відвідала ферму поблизу Львова, щоб дізнатися про стан виконання програми надзвичайних ситуацій Міністерства розвитку Німеччини для України, яка вже діє.

«Жахливі наслідки загарбницької війни путіна видно всюди в Україні. Я звертаюся до людей, яким довелося покинути свої зруйновані міста, і до господарств, існування яких під загрозою. Багато фермерів не можуть зібрати врожай, а пшениці не вистачає», – зазначила пані міністр. «Особисті історії людей шокують. Але вони також показують мені, що наша підтримка терміново потрібна і доходить до тих, хто постраждав. Українцям потрібна електрика, питна вода та дах над головою. Незважаючи на війну, діти та молодь, старші люди мають продовжувати жити, ходити до школи, місцеві підприємства повинні пережити економічну кризу. Я обговорюю з моїми українськими партнерами, як ми можемо розширити цю підтримку», – сказала вона.

Окрім екстреної допомоги Мінрозвитку для подолання гострих наслідків війни, переговори з українським урядом також стосуються стратегічних питань відбудови України, зазначається на сайті міністерства.

Міністр Шульце зазначила: «Нині ми повинні закласти основи для міжнародної скоординованої підтримки відбудови вільної та демократичної України. Німеччина також зробить тут свій внесок. Ми спираємося на багаторічне співробітництво з Україною в галузі розвитку. Ми надаємо підтримку протягом багатьох років. Наші українські партнери вже залучені до впровадження демократичних реформ, таких як зміцнення місцевого самоврядування, що тепер дозволяє нам швидко поєднувати ефективні та сталі підходи з програмою негайної політики розвитку. Наша підтримка для створення житла для внутрішньо переміщених осіб включає короткострокові та довгострокові пропозиції, такі як швидко завершений ремонт будівель або житлові субсидії, які адаптовані до місцевих потреб та розвитку».

Фото з сайту Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.