Міністр фінансів рф Антон Силуанов на лекції у Фінансовому інституті заявив, що з початку «спецоперації» на підтримку економіки та громадян країни витрачено вісім трильйонів рублів. Лише затрати на пенсійне забезпечення зростуть з 600 млрд рубів у цьому році й до трильйона в наступному – і далі зростатимуть.
 
Цифру затрат на війну міністр не озвучив. Але лише у лютому 2022-го на оборону було закладено майже 370 млрд рублів, у березні – 450 млрд рублів і у квітні – 628 млрд рублів. Отож затрати на путінську війну за місяць перевищують пенсії за рік  всіх громадян рф. Це за офіційною статистикою, але реальні витрати на війну значно більші.  
 
Війна і криза найбільше б’ють по найбідніших верствах населення і середньому класу. Економіка авторитарної держави така, що багаті зазнають втрати лише на першому етапі, а далі при розподілі суспільного пирога вони завжди відрізують найбільші шматки. Як вважають експерти, владна номенклатура – бояри, дворяни, партійні працівники, олігархи – завжди забирали майже все, а народу залишали крихти. Ще одним підтвердженням цього став заклик лідера КПРФ Геннадія Зюганова встановити державне регулювання цін. На практиці це означає повернутися на 30 років назад до часів СРСР.
 
«На невидиму руку ринку ми вже надивилися за ці 30 років. Досить!» – написав Геннадій Зюганов у своєму телеграм-каналі й зажадав від влади ввести контроль над цінами. Він нагадав, що з початку року лише ціни на хліб в росії зросли на 20%.
Ситуація критична. Сотні провідних світових фірм залишили російський ринок. З початку війни в росії незалежні експерт прогнозують рівень інфляції до 17%. Кожен другий споживач передбачає зростання цін на товари щоденної необхідності.
 
У перші тижні «спецоперації» спостерігався ажіотаж на гречку, цукор, побутову техніку, предмети гігієни і ліки – це призвело до стрибка цін на найнеобхідніші товари. Це лише кілька штрихів до реалій, з якими зіткнулися рядові громадяни через розв’язану путінським кланом війну.
 
Криза торкнулася і найбільш наукоємних галузей економіки. За інформацією асоціації розробників комп’ютерного забезпечення «Руссофт», у першому півріччі відтік ІТ-фахівців з рф сягне 40 тис. осіб. У першу чергу виїхали спеціалісти, які працювали у зарубіжних компаніях.
 
Поки росія воює з Україною і втрачає ринки збуту нафти і газу, доходи Ірану від експорту енергоносіїв за період з 20 березня збільшилися на 60% порівняно з відповідним періодом  минулого року. Іран планує запустити найбільше нафтове родовище Азадеган і подвоїти експорт нафти.
 
Тим часом росія самоізолюється і втрачає ринки збуту сировини, а це майже 80% надходжень до державного бюджету.
 
Глава Рахункової палати росії Алєксєй Кудрін з трибуни держдуми заявив, що він не бачить антикризових кроків уряду, які б дозволили запобігти спаду російської економіки.
 
За прогнозами Світового банку, ВВП росії скоротиться до 11,2%,  інфляція зросте до 22%, а частка людей, які перебувають за межею бідності, збільшиться до 12,8%.

Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.