У неділю центральними вулицями Варшави пройшла ще одна українська хвиля. Цього разу вона була хвилею вияву глибокої вдячності Польщі та полякам за особливу — незмінно рішучу, послідовну й сердечну — підтримку України та українців після 24 лютого 2022 року.

Акція, ініційована українською спільнотою Варшави, розпочалася під Сеймом РП, від якого пройшла площею Трьох Хрестів, вулицями Новий Світ і Краківське передмістя до Замкової площі. Марш відбувся під гаслом «Українці — полякам: друзі, дякуємо!», а його учасники несли в голові колони величезний транспарант з написом польською «ДЯКУЄМО» (на знімку). Також в колоні майорів кільканадцятиметровий український прапор із написом «THEY ARE US» та підписами, був також великий польський прапор, а в руках практично всі несли маленькі синьо-жовті та біло-червоні прапорці. Українські кольори превалювали в одязі учасників маршу, а деякі з них були в польських та українських національних костюмах. Учасники ходи роздавали полякам, які з радістю приєднувались до українців, квіти та синьо-жовті банти. В багатьох у руках були звичайні картки з від руки написаними польською мовою словами «Дуже дякую» (синьо-жовтого кольору) або «Польща найкраща» і намальованим сердечком (біло-червоного кольору). Маніфестанти усю дорогу скандували «ДЯКУЄМО, ДЯКУЄМО!»

Напередодні маршу посол України в Польщі Андрій Дещиця написав у Твіттері, що друзі пізнаються на війні: «Поляки — це наші справжні друзі, які щоденно борються разом з нами!» Під час акції прокоментував її «Голосу України» так: «Кожна нагода відповідна для того, щоб подякувати полякам за ту сердечність і допомогу, яку вони проявили до українців. Сьогоднішня хода — це «дякуємо», яке звучить з глибини сердець людей, котрі прагнуть подякувати полякам за все, що вони роблять: з одного боку, людям — які приймають українців-біженців до своїх домівок, а з другого, владі — за надання фінансової та військової допомоги, а також політикам різних політичних сил, котрі просувають Україну на Заході».

До речі, під час імпровізованого мітингу перед початком маршу вдячності А. Дещиця подарував футболку з відомою фразою, що стала крилатою, директору Польського театру у Варшаві Анджею Северину, який у березні на благодійному концерті підтримки України у Лодзі декламував «Заповіт» Шевченка й відправив «рускій воєнний корабль» у відповідне місце!

В кінцевому пункті маршу, на Замковій площі, упродовж дня вирував ярмарок українських продуктів, а ввечері відбувся концерт, на якому виступили українські та польські виконавці — народна артистка України Марія Бурмака, українські музичні гурти «KAZKA» і «TVORCHI», польський «Poparzeni Kawa Trzy».

Не можна не згадати про ще одну ініціативу вдячності української спільноти в Польщі. Напередодні маршу, в суботу, у Варшаві була проведена акція «Україна дякує полякам». Під Палацом культури і науки, де, до речі, 26—29 травня відбувався Варшавський книжковий ярмарок, на якому також була представлена українська книжкова продукція і проходили презентації цікавих українських авторів, українські дівчата у вишиванках роздали 10 тисяч тістечок у формі соняшників, маків, колосків пшениці, ялиночок і моря. Перед початком акції всі ці смаколики було викладено в формі підкови, що є символом щастя.

До речі

Минулої неділі в Берліні, біля Бранденбурзьких воріт, провели телемарафон Save Ukraine. До його учасників з відеозаявою звернувся канцлер ФРН Олаф Шольц. Він запевнив українців у всебічній підтримці з боку Німеччини і висловив переконання, що путін не переможе у розв’язаній проти України війні. «путін не переможе… Ми разом з вами, ми об’єднані», — наголосив Шольц і додав, що «ми будуємо плани повоєнної відбудови України».

Він зазначив, що Німеччина разом із друзями та партнерами надає допомогу, аби українська економіка не зазнала колапсу, надсилає зброю, щоб українці боронили себе. Також канцлер додав, що Німеччина гостинно прийняла майже 800 тисяч біженців з України.

Під час марафону перед кількома тисячами присутніх просто неба виступили «Океан Ельзи», The Hardkiss, MONATIK, ONUKA, Тіна Кароль, а також переможці Євробачення Kalush Orchestra. Деякі виконавці долучилися до події з Києва.

Фото зі сторінки у Твіттері Андрія ДЕЩИЦІ.