Як повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на європейського високопосадовця, «головним політичним питанням для обговорення лідерами щодо України буде фінансування та потреби ліквідності». «Як вам відомо, МВФ оцінив щомісячні потреби України в 5 млрд євро. Ми намагаємося досягти домовленості з питання (нової) макрофінансової допомоги в розмірі 9 млрд у вигляді позики та грантів. Інше важливе питання, яке також іноді дуже чутливе, так це питання конфіскації російських активів», - додав співрозмовник журналістів.

Раніше під час спільного засідання Світового банку та Міжнародного валютного фонду Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що збитки, завдані українській економіці війною, вже становлять більше 500 млрд доларів. «ВВП цього року може впасти від 30 до 50%. Україні потрібна фінансова підтримка партнерів, аби вистояти. Розмір такої короткострокової допомоги ми оцінюємо в 4-5 млрд доларів щомісяця протягом наступних пів року», - розповів очільник українського уряду.

Ще одним важливим питанням, яке обговорюватимуть лідери євроспільноти, буде енергетика. Нагадаємо: п’ятий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії вже включав заборону на імпорт вугілля. Це були перші економічні обмеження ЄС, спрямовані проти російської енергетичної галузі, вони оцінюються у чотири мільярди євро. Утім, наступним кроком мало б стати запровадження ембарго на російську нафту. Цей пункт внесено до проекту шостого пакета санкцій Євросоюзу проти росії. Проте європейці не можуть домовитися про його ухвалення, передусім через позицію Угорщини, яка блокує ембарго.

Змінити позицію Будапешта намагалися протягом вихідних та вчора посли ЄС під час спеціальних зустрічей. Та на момент верстки номера позитивних новин стосовно цього питання не надходило.

Напередодні саміту питання санкцій під час телефонної розмови обговорили й глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель з главою МЗС України Дмитром Кулебою. «Домовилися про термінове просування санкцій», - підсумував Жозеп Боррель у Твіттері.

Боррель повідомив, що лідери країн - членів ЄС на саміті обдумають також, як підтримати експорт сільськогосподарської продукції з України та вплив російської агресії на глобальну продовольчу безпеку. Цю тему з лідерами ЄС через відеозв'язок обговорить президент Африканського союзу Макі Салл.

Йтиметься і про європейську перспективу для України. Ще 28 лютого Президент Володимир Зеленський разом із Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем підписали спільну заявку на членство України в Європейському Союзі. 1 березня Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам - членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ. Під час неформального саміту ЄС у Версалі в ніч з 10 на 11 березня лідери країн-членів погодилися з тим, що Україна є частиною європейської родини, однак питання стосовно статусу кандидата, на їхню думку, має спочатку опрацювати Єврокомісія. У ЄК обіцяють якомога швидше підготувати офіційний висновок щодо готовності України отримати статус кандидата на вступ до ЄС. Однак останнім часом з’явилося багато голосів з приводу того, що вступ України до ЄС може тривати 15-20 років, що українське керівництво вважає неприпустимим.