Він наголосив, що це робочий, оперативний план, який дає чіткі терміни та завдання банкам, державним установам, як саме вводити євро та як відбуватиметься конвертація депозитів і кредитів.

«Це перший технічний крок. Після цього має відбутися низка законодавчих змін. У тому числі, зміна закону про Болгарський народний банк. Відтепер цей процес триватиме в парламенті, як і більшість широких громадських обговорень», - повідомив віце-прем'єр.

На його думку, Болгарія де-факто вже перейшла на євро через так звану валютну раду, яка закріпила в країні фіксований курс обміну левів на євро. А тепер перехід на євро відбуватиметься за поточним твердим курсом. Політиків і громадян він заспокоїв тим, що для захисту прав споживачів плановано оголошувати ціни як у левах, так і в євро за три місяці до введення європейської валюти та ще дев'ять місяців після цього. Державні органи спостерігатимуть, щоб недобросовісні торговці не наживалися, округляючи ціни у бік збільшення. «Спеціально для продавців протягом місяця планується дія подвійної каси - в левах та євро», - наголосив віце-прем'єр і міністр фінансів.

За його словами, технічна підготовка Болгарії до приєднання до єврозони з 1 січня 2024 року триватиме щонайменше 18 місяців. І закликав усіх причетних до цього процесу не гаяти час і не зволікати з оперативною роботою. Віце-прем'єр і міністр фінансів підкреслив, що остаточна дата введення євро залежатиме від змін, які парламент вноситиме в чинне законодавство.

Опозиційні політичні сили Болгарії уже заявили, що робитимуть усе можливе для того, аби цей уряд не знищив національну валюту, до якої звикли громадяни країни і яка може спокійно існувати й надалі. Опозиція не тільки голосуватиме в парламенті проти змін до законів, а й організовуватиме протести проти введення євро.