Греція зробила висновки з численних лісових пожеж, які вирували на території країни минулими роками. Причому вони виникали раптово у різних регіонах одночасно, що ускладнювало боротьбу з вогнем через нестачу техніки і людських ресурсів. Як повідомила газета «Катімерині», уряд країни ще перед початком літньої спеки вирішив створити в небезпечних районах своєрідні пожежні бази для швидкого реагування на виникнення вогню. А також попросив у Європейської комісії допомоги в цьому.

Видання повідомляє, що прохання Афін було сприйнято з розумінням. Комісар Євросоюзу з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич заявив, що глобальна зміна клімату, яка й спричиняє пожежі, вимагає від європейців спільних дій. І похвалив Грецію за передбачливість. За його словами, вже найближчим часом до країни буде відправлено понад 200 вогнеборців та необхідне технічне обладнання від Болгарії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Румунії і Норвегії. Наданий країнами Європейського Союзу людський і технічний ресурс дозволить швидко реагувати на виникнення лісових пожеж і не дозволить їм розростатися до великих масштабів.

«У серпні 2021 року Грецію охопило майже 65 одночасних лісових пожеж. Тоді 24 країни Європи та Близького Сходу відправили літаки, вертольоти, пожежні автомобілі й кілька сотень пожежників, які за температури вище 40 градусів боролися з вогнем. Але поки вони діставалися Греції, а потім і деяких островів, гаявся дорогоцінний час. Сподіваємося, що цього року такого не буде», - зазначив Янез Ленарчич. Групи швидкого реагування просто не дозволять пожежам розростатися і зможуть оперативно локалізувати їх.