Болгарських політиків і державників давно попереджали, щоб вони не захоплювалися реалізацією спільних енергетичних проектів з росією, навіть, якщо вона пропонує вигідніші ціни на сировину та обладнання для атомних станцій. Бо потім країна може потрапити в економічну кабалу чи стати об’єктом політичного шантажу.

До цих попереджень, у тому числі й українських експертів, не дуже прислухалися – проросійське лобі протискувало інтереси своїх кремлівських спонсорів. І тепер Болгарія розплачується за це.

До газової кризи в російських компаній за бюджетні кошти було закуплено обладнання для будівництва ще однієї атомної станції - в Белене, яке в повному обсязі так і не розпочалося. А обладнання на мільйони доларів законсервовано і гниє на складах. З’ясувалося, що потужностей існуючої АЕС «Козлодуй» цілком вистачає для внутрішніх потреб і навіть для продажу електроенергії найближчим сусідам.

А цього року «Газпром» порушив угоду з Болгарією про поставки природного газу, яка мала діяти до 31 грудня, і поставив умову: оплачувати поставки сировини не в євро, як зазначено в контракті, а в рублях. Уряд Болгарії відмовився робити це, і постачання газу було зупинено росією в односторонньому порядку.

Про це в четвер доповів парламенту віце-прем'єр і міністр фінансів Асен Васильєв. І тут же один із депутатів проросійської націоналістичної партії «Відродження» поцікавився: коли уряд відновить переговори з «Газпромом», бо без його газу країна не виживе? Відповідь шокувала лобістів. «Болгарія більше ніколи не вестиме переговорів з «Газпромом» щодо поставок газу», - заявив віце-прем'єр.

За його словами, якщо Болгарія зараз піддасться на шантаж росії і підпише на нових умовах контракт з «Газпромом», то можна очікувати, що серед зими він знову порушить усі домовленості та припинить постачати газ, скажімо, в лютому. Тоді без сировини залишиться промисловість, а люди - без опалення квартир. Тому зараз треба шукати надійніших постачальників.

На чергові залякування лобіста в стилі, властивому російським політичним діячам (мовляв, країна не зможе прожити без російського газу, бо ціни від інших постачальників будуть надто високими, у травні ціни на газ збільшилися на 14 відсотків, що викликало обурення людей), відповів уже не урядовець. Болгарська компанія з розподілу природного газу «Булгаргаз» виступила з пропозицією знизити в червні ціну на сировину на 13 відсотків. Це практично поверне квітневу вартість газу. «Булгаргаз» не пояснив причину такої щедрості, а експерти в енергетичній сфері вважають, що в болгарських сховищах зараз є надлишок природного газу.