Серед безпосередніх учасників були також українські урядовці та народні депутати. З європейської сторони в форумі взяла участь Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, а також прем’єри багатьох європейських країн. Основною темою GLOBSEC стала війна, яку росія розв’язала проти України, і глобальні виклики безпеці Європі та світу, пов’язані з цим. У своєму зверненні до європейців Володимир Зеленський підкреслив важливість надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

«Ми всі розуміємо, що питання членства у Європейському Союзі вирішується не за один день і не за місяць. Зараз однією з таких мотивацій для наших людей є віра в те, що Європа справді вважає нас рівними, сильними, потужними. Такою мотивацією є кандидатство у члени Європейського Союзу», -- зазначив Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання модератора.

Глава держави наголосив, що єдність українського народу -- це важлива зброя під час протистояння агресору.

«Об’єднання народу залежить від мотивації. Коли на нас дивиться весь світ, уся Європа й нас підтримують -- це велика мотивація. Якщо ви не будете втомлюватися нас підтримувати духом, силою, політично, український народ теж не втомиться захищати ці самі цінності», -- сказав Президент.

Як зазначив Володимир Зеленський, попри висловлювання лідерів окремих європейських країн, статус кандидата на членство в ЄС має для України особливе значення. «Для когось із лідерів це дрібниця. Для членів Європейського Союзу -- це пройдений етап, а для нас -- мотивація. Не забувайте про такі мотивації», -- зауважив він. 

Глава держави наголосив, що одним із результатів російської агресії стало об’єднання європейських держав навколо України, і сьогодні дуже важливо зберегти цю єдність.

Перед учасниками GLOBSEC у режимі онлайн виступив і Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Зокрема, він взяв участь у дискусії на тему: «Мобілізація підтримки для України» разом із прем’єрами Словаччини та Латвії Едуардом Геґером та Кріш'янісом Каріньшем. Денис Шмигаль закликав партнерів на рівні урядів, місцевої влади, окремих компаній допомагати українським містам та регіонам. Він звернувся до всіх, хто хоче і готовий підтримати Україну, користуватися платформою United24, аби зробити свій внесок у перемогу України. За оцінками уряду, загальні втрати економіки України через війну вже сягають 600 млрд доларів. Як зауважив Денис Шмигаль, попереду країну чекає величезний обсяг роботи. «Адже ми не хочемо просто відновити цеглу і бетон. Ми хочемо збудувати нову державу. Тому план відбудови України пишеться за принципом «Build back better». Україна хоче застосувати унікальне поєднання підходів до відбудови», -- підкреслив очільник уряду.

За словами Прем’єр-міністра, ідеться про регіональний і параметричний підходи. Перший передбачає шефство країн-союзників, міст-побратимів, міжнародних корпорацій над українськими регіонами та їх допомогу з відбудовою. «Наприклад, Греція заявляла про готовність долучитися до відновлення Одеси. Італія про готовність допомогти з відбудовою Маріуполя після його звільнення. Велика Британія висловлювала готовність підтримати відбудову Києва та Київської області. Данія -- Миколаївщини. Естонія -- Житомирщини», -- сказав Денис Шмигаль. Параметричний підхід, як відзначив очільник українського уряду, є більш централізованим та розробляється Національною радою з відновлення.