Багатоступенева процедура обрання президента Албанії (його обирають депутати парламенту)  з четвертої спроби в суботу ввечері завершилася успішно. Попередні три тури голосування провалилися через відсутність кандидатури, яку б підтримала і правляча партія, і опозиція. 

Однак у п'ятницю прем'єр-міністр країни Еді Рама назвав нову кандидатуру на посаду президента від Соціалістичної партії -- Байрама Бегая (на знімку), який обіймав посаду начальника Генерального штабу Збройних сил Албанії. І на черговому засіданні парламенту за нього проголосувало 78 депутатів, з яких 74 були із Соціалістичної партії Еді Рама, проти -- чотири, один утримався.

Отже, представник соціалістів Байрам Бегай 24 липня змінить на посаді нинішнього президента Албанії Іліра Мета. До речі, саме Ілір Мета в липні 2020-го призначив його начальником Генерального штабу Збройних сил Албанії.

Албанське телеграфне агентство повідомило, що генерал-майор Байрам Бегай народився 20 березня 1967 року в невеличкому місті Рогожина. У 1989-му  закінчив медичний факультет університету, де вчився на відділенні «загальна медицина», у 1998-му йому було присвоєно звання діючого офіцера за спеціальністю «медицина». Так почалася його 31-однорічна військово-медична кар’єра, під час якої він продовжував служити і навчатися. Байрам Бегай став не тільки генерал-майором, а й доцентом медицини. Обіймав різні керівні посади в албанських збройних силах, а вершиною стала посада начальника Генштабу. 

Від 24 липня Байрам Бегай п'ять років буде главою держави. Чинний президент Ілір Мета привітав наступника з обранням і видав указ про звільнення його з посади начальника Генштабу та з дійсної служби у Збройних силах Албанії. Указ набув чинності з дати обрання парламентом Байрама Бегая президентом.

Фото з відкритих дежерел.