«Ціна буде зафіксована на рівні 7400 гривень за тисячу кубометрів. Це дасть можливість місцевій владі не підвищувати тарифи для людей», — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 3 червня під час засідання уряду.

Глава уряду також доручив профільним міністерствам з місцевою владою упродовж місяця підготувати плани проходження опалювального сезону у деокупованих містах і селищах.

Тим часом заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко на своїй сторінці у соцмережі дещо несподівано прокоментував рішення Кабміну.

«Дії Кабміну та «Нафтогазу» з визначенням ціни на газ та умов його постачання вважаю абсурдними та такими, що не сумісні зі здоровим глуздом. Продовження ще на два місяці агонії та потурання неадекватним вимогам керівництва «Нафтогазу» та його кураторів з ОП в мене особисто не викликають нічого, крім огиди.
Лякати всю Україну, населення, міських голів ціною в 30 гривень, щоби в останній день вкотре відіграти назад!..

Це той простий випадок, коли уряду просто треба виконувати закон про ринок природного газу (ст. 11) та менше слухати шантажистів з «Нафтогазу»!» — вважає народний депутат.

Нагадаємо, у статті Закону України «Про ринок природного газу», на яку посилається Олексій Кучеренко, йдеться про спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Тим часом читачі звертаються до редакції із запитаннями до профільного комітету Верховної Ради.

«Чому відверто ігнорується питання з ціною газу для населення, яке проживає в будинках з газовими котельнями? — дивуються вони. — Ця проблема стосується тисяч мешканців будинків по всій Україні! Скільки нас і наші тарифи можна прирівнювати до теплокомуненерго? ОСББ — це населення! Вимагаємо від комітету негайного розгляду численних звернень керівників ОСББ, які мають газові котельні, та вжиття необхідних заходів для розв’язання цих проблем! ОСББ з котельними з’явилися в країні понад 20 років тому. А у влади за всі ці роки чомусь не вистачає часу та політичної волі прийняти відповідно до закону України про ОСББ інші законодавчі акти, де ОСББ визначатимуться саме як населення, а не як «Одеський припортовий завод...».

Ну, а голова Волинської облради Григорій Недопад має свою думку щодо проходження майбутнього опалювального сезону. Тому звернувся до земляків із закликом: поки ще є час до його початку, слід додатково встановлювати твердопаливні котельні там, де це можливо, і готувати стратегічні запаси дров та торфобрикету.

«Уже сьогодні можна прогнозувати, що зима справді буде важка, а тому, за можливості, до початку опалювального сезону слід додатково встановлювати твердопаливні котельні там, де це можливо. І готувати стратегічні запаси дров та торфобрикету», — зауважує він і, мабуть, має рацію.

«Лідерам громад треба сформувати першочергову потребу у паливі з огляду на особливості своїх територій», — заявив голова Волинської облради.

Схоже, не все так однозначно і зрозуміло в питанні підготовки до майбутнього опалювального сезону 2022—2023.

Утім, впораємося і все одно переможемо!

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.