Двоповерхові ліжка, притаманна соціальним закладам скупченість – такі реалії для 180 внутрішньо переміщених осіб у місті Тлумач. Попри те, у гуртожитку Тлумацького коледжу Львівського національного аграрного університету і центрі опіки дитини «Рідна оселя» вони знайшли гідний прихисток. У цьому мали нагоду переконатися начальник Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук та її заступниця Людмила Сірко. Вони привезли продуктові набори від благодійної організації «Фундація Дім Рональда Макдональда в Україні».

«Нині забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом на території Прикарпаття надзвичайно актуальне, – розповіла Світлана Онищук (на знімку). – Під час зустрічей із керівниками іноземних дипломатичних відомств та міжнародних благодійних фондів переконуємося у щирій підтримці. Прагнемо об’єднати наших партнерів та донорів задля того, щоб гості із інших регіонів почувалися комфортно. Нам допомагають із ремонтами гуртожитків, закладів освітньої та соціальної сфери, де знайшли прихисток гнані війною переселенці. Так само іноземні доброчинці надають необхідне обладнання для опалення в осінньо-зимовий період, зокрема обігрівачі й електричне обладнання».

Очільниця області зазначила, що міжнародні партнери допомагають усім соціальним установам Івано-Франківщини, де проживають внутрішньо переміщені особи. Приміром, у Тлумацькому центрі соціальної підтримки сімей та дітей польська організація «Хеппі кідс» облаштовує душові кабіни, ванні кімнати тощо.

Важливо не лише надати дах над головою, а й повернути тимчасовим переселенцям віру в добро та справедливість, впевненість у майбутньому, а маленьким гостям – радість в очах та відчуття, що про них турбуються. Ці діти не розбираються у політиці, але вже добре відчули на собі весь жах такої безглуздої війни, яку неможливо ні зрозуміти, ні сприйняти.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ОВА.