На знімку: Шарль Мішель під час виступу на засіданні Радбезу ООН.

Під час дискусії виступив президент Європейської Ради Шарль Мішель, який нині перебуває з візитом у США. Він, зокрема, торкнувся проблеми продовольчої безпеки.

«Пане посол російської федерації, будьмо чесними, кремль використовує постачання їжі як невидиму ракету проти країн, що розвиваються. Драматичні наслідки російської війни поширилися по усьому світові. Це підвищує ціни на продовольство, штовхає людей у бідність та дестабілізує цілі регіони. Росія є єдиною, хто винна у цій продовольчій кризі», – сказав Шарль Мішель. Він зауважив, що бачив це на власні очі кілька тижнів тому в Одесі. Саме там мільйони тонн зерна та пшениці виявилися заблокованими у контейнерах та у суднах, тому що російські військові кораблі перебувають у Чорному морі та атакують транспортну інфраструктуру.

Шарль Мішель нагадав, що кремль свідомо намагається вражати українські зернові сховища, і при цьому продовжує красти зерно з України, намагаючись при цьому звинувачувати інших. Такі спроби дезінформації, за його словами, є виявом боягузтва, суцільною та простою пропагандою.

«Давайте звернемося до фактів. ЄС не накладає жодних санкцій на сільськогосподарський сектор росії. Нуль. І навіть наші санкції проти російського транспортного сектору не виходять за межі ЄС. Ви (звернувся Шарль Мішель до посла рф Василя Небендзі, який у цей момент піднявся й вийшов із зали засідання. – Авт.) можете полишити цю кімнату – напевно, так буде простіше слухати правду. Наші санкції не забороняють судам під російським прапором перевозити зерно, харчові продукти або добрива в країни, що розвиваються. ЄС, навпаки, робить усе, щоб допомогти Україні із сільськогосподарським експортом та щоб підтримати сільськогосподарський сектор України у наступному сезоні», – наголосив президент Європейської Ради, слова якого цитує Укрінформ.

Ш. Мішель окремо зауважив: глобальна продовольча безпека є найвищим пріоритетом для ЄС, який робить усе можливе, щоб допомогти країнам, що розвиваються, вирішити поточні виклики у цій сфері.

Водночас постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у своєму виступі розкритикував позицію політиків, котрі радять піти на поступки росії заради зупинення війни. «Ми ще раз повторюємо, що будь-яка поступка, яку зараз радять деякі «доброзичливці», буде тільки шляхом до нової війни. З таким самим розмахом насильства і ближче до західних кордонів», – сказав він. За його словами, якщо нещодавно окуповані території не буде визволено, то росія перетворить їх на нові опорні пункти для чергових атак.

Також Сергій Кислиця вкотре нагадав, що для ефективного розв’язання проблем миру і безпеки у світі "немає іншого виходу, окрім як вирішити питання щодо захоплення росією постійного місця члена Радбезу ООН замість Радянського Союзу".

Варто зазначити, що офіційною темою засідання Радбезу було сексуальне насильство та торгівля людьми під час війни росії проти України. Спецпредставниця Генсека ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміла Паттен повідомила, що станом на 3 червня моніторингова група Управління Верховного комісара ООН з прав людини отримала повідомлення про 124 ймовірні акти сексуального насильства в умовах конфлікту, скоєні щодо жінок, дівчаток, чоловіків та хлопчиків. Утім, за її словами, ці повідомлення не відображають справжніх масштабів таких злочинів, бо багато жертв не готові говорити про те, що сталося.

До речі, сьогодні до України має прибути незалежна міжнародна комісія ООН, яка розслідуватиме порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також зустрінеться з жертвами та свідками воєнних злочинів.

Фото з сайту Європейської Ради.