Як зазначається в декларації президента,поширеній 6 червня Білим домом, «існує безліч чинників, які загрожують здатності США забезпечувати достатню кількість електроенергії для задоволення очікуваного попиту споживачів». «Це, зокрема, перебої на енергетичних ринках, спричинені вторгненням росії в Україну, а також екстремальні погодні явища, що посилюються зміною клімату», - йдеться у документі і вказується, що «у деяких частинах країни умови посухи у поєднанні з хвилями спеки водночас спричиняють прогнозований дефіцит електроенергії та рекордний попит на електроенергію».

Джо Байден звертає увагу на те, що дефіцит в електропостачанні можна компенсувати за рахунок сонячної енергетики, яка водночас є пріоритетною з огляду на кліматичні зміни на планеті. «Сонячна енергія є одним із найбільш швидкозростаючих джерел нової генерації електроенергії в Сполучених Штатах. Комунальні підприємства та оператори мереж дедалі більше покладаються на нові сонячні установки, щоб забезпечити достатню кількість ресурсів у мережі для підтримання надійного обслуговування», - йдеться у документі. Водночас Джо Байден визнає, що останніми роками Сполучені Штати не змогли імпортувати достатню кількість сонячних модулів, щоб задовольнити власні потреби.

Тож одним із заходів протидії дефіциту електроенергії Джо Байден називає тимчасове звільнення від мита поставок імпортних сонячних батарей, що виробляються в країнах Азії.