Міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі в ефірі македонського телеканалу «Сітел» пояснив, чому країна закрила повітряний простір для польоту російського літака, на якому міністр закордонних справ країни-агресора сергій лавров планував прилетіти до Белграда.

«Прохання посольства рф дозволити цей спецрейс вписується в загальну заборону (введену багатьма країнами ЄС) та наше ставлення до агресії рф щодо України», -— сказав Османі. Він додав, якби цей візит лаврова відбувся, то під великим питанням було б проведення зустрічі лідерів Албанії, Сербії та Північної Македонії в рамках ініціативи Open Balkan. Вона призначена на 7 і 8 червня у північномакедонському місті Охрид на березі однойменного озера. На його думку, відміна візиту лаврова до Сербії лише сприяє проведенню зустрічі, підготовка до якої йде за графіком, який затвердили представники трьох країн Західних Балкан.

Міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі відповів і на запитання: «Чи не зашкодить ця відмова для надання повітряного коридору для прольоту російського літака в Сербію відносинам Скоп'є і Белграда?». «Наші двосторонні відносини з Сербією ніколи не ставилися під сумнів, і ми продовжимо їх розвивати. Вважаю, що будь-які регіональні ініціативи мають відповідати основним демократичним цінностям, у які ми віримо», — зазначив Буяр Османі. Він додав, що російська федерація, розпочавши війну проти України, показала всьому світу своє ігнорування цих цінностей і міжнародного права. «Ось чому ми й вирішили закрити повітряний простір для польотів компаній, що належать російській федерації», — наголосив міністр закордонних справ Північної Македонії.