Крім того, як зазначають болгарські ЗМІ, Київ розраховує отримати від Болгарії кілька літаків. Віталій Москаленко зазначив, що на болгарських підприємствах уже ремонтують українські танки та іншу техніку і подякував Болгарії за це. Він наголосив, що Україна сподівається на продовження оборонної співпраці із Софією, і повідомив, що копії листа надіслав також до міністерства оборони та до адміністрації президента Болгарії.

Це прохання знову викликало суперечки між політиками. Деякі з них намагаються переконати болгар у тому, що припинення постачання летальної зброї ЗСУ приведе того, що росіяни перестануть вбивати цивільних громадян України. Також болгарські соціалісти нав’язують думку, що Україна має поступитися частиною своєї території для припинення бойових дій. Іншої позиції дотримується прем'єр-міністр Болгарії Кирило Петков та члени болгарської делегації, які відвідали Україну і побачили наслідки звірств російської орди.

«Єдиний вихід з цієї війни — повний вихід росії з території України. Решта означало б заморожений конфлікт і нестабільність», — нагадують болгарські ЗМІ слова Петкова, сказані на міжнародному форумі GLOBSEC у Братиславі. За його словами, українці борються за всю Європу, і важливо, щоб ЄС не припиняв підтримку України. Раніше він зазначав, що, незважаючи на складну внутрішньополітичну ситуацію у Болгарії, країна ухвалила рішення про надання гуманітарної і військово-технічної допомоги Києву. І повідомив, що Болгарія відремонтує 80 українських танків та іншу техніку.

Тепер же прем'єр-міністр дав чітко зрозуміти, що Болгарія не переглядатиме рішення не відправляти офіційно зброю в Україну, а допомагати лише з ремонтом військової техніки, як зазначено у рішенні, ухваленому парламентом. «Ми вже мали дискусії з цього приводу. Ми маємо рішення Національних зборів і виконуватимемо його», — прокоментував Петков болгарським журналістам нове прохання посла України надіслати зброю. «Перша партія техніки для ремонту вже надходить. Ми зробимо те, що обіцяли. Не думаю, що ми відкриватимемо цю тему щодва тижні», — додав він. І наголосив: «Те, що ми зробили досі для України з прийомом біженців, з ремонтом бойових машин серйозного калібру, з підтримкою санкцій проти росії, цілком достатньо».