Але громадянам Чорногорії особливо радіти з цього приводу немає підстав. Як повідомляє Національна служба статистики, ціни на продовольчі й промислові товари, послуги, паливо, транспорт у квітні порівняно з березнем зросли на 1,9 відсотка. На практиці це означає, що реальна заробітна плата за названий період знизилася на 1,5 відсотка. Тобто, зростання цін поки що випереджає підвищення зарплат, констатував Monstat.

А ось повідомлення міністерства фінансів мало би підняти настрій громадянам. За даними цього відомства, дефіцит бюджету Чорногорії за перші три місяці було скорочено до 22 мільйонів євро, або 0,4 відсотка від валового внутрішнього продукту (ВВП), а в березні було реалізовано профіцит у розмірі 31,9 мільйона євро. Експерти міністерства зазначили, що перший квартал ознаменувався високим збором доходів, які значно перевищують заплановані суми. Разом зі зростанням доходів вдалося значно скоротити майже всі категорії витрат, які становлять суми, нижчі від запланованих.

«Водночас у березні поточного року був профіцит державного бюджету в розмірі 31,9 мільйона євро, або 0,6 відсотка від ВВП. Це перший випадок, коли цього місяця зафіксовано позитивний бюджетний результат. Він на 42,2 мільйона євро краще, ніж за березень минулого року», - повідомило міністерство фінансів.

Пересічні громадяни, зазначають місцеві ЗМІ, не дуже радіють з цього приводу, бо це аж ніяк не позначилося на їхніх гаманцях. Інфляція буквально спустошує їх, а також знецінює банківські заощадження. Тобто рівень життя чорногорців реально падає.