Про це під час пленарного засідання Європейського парламенту в Страсбурзі заявив голова Комітету ЄП із закордонних справ Девід Макалістер (на знімку), який представив проект спільної доповіді комітету та підкомітету з питань безпеки й оборони щодо впливу агресивної війни росії проти України на Спільну політику ЄС із безпеки й оборони, повідомляє Укрінформ.

Девід Макалістер виклав рекомендації Європейського парламенту для учасників саміту ЄС. Усі вони так чи інакше пов’язані із ситуацією в Україні, при цьому три - прямо торкаються її інтересів. «Ми рекомендуємо надати Україні зброю і все обладнання, відповідно до потреб, що були висловлені українською владою, та надати країні статус країни-кандидата як чіткий політичний сигнал солідарності з мужнім народом України… Ми рекомендуємо також забезпечити широкий моніторинг застосування санкцій ЄС, щоб зміцнити спроможність Європейської комісії з імплементації обмежувальних заходів», - сказав голова Комітету Європейського парламенту із закордонних справ.

Він зауважив, що сьогодні весь світ проходить через період нового геополітичного самовизначення. І додав, що проблеми, які виникли внаслідок агресивної війни росії проти України, далеко виходять за межі трагічної ситуації, що розгортається в регіоні, оскільки перед викликом постала вся Європа.

Макалістер нагадав, що Європарламент послідовно виступав за підвищення ефективності Спільної політики ЄС з безпеки й оборони. Агресія росії проти України показала, що Європейський Союз має бути терміново забезпечений засобами та інструментами для належної відповіді на глобальне стратегічне суперництво та на складні загрози у сфері безпеки.

«У наших рекомендаціях для Ради ЄС та для високого представника ми оцінюємо ініціативи ЄС у цій сфері та надаємо конкретні пропозиції для просування вперед. Ми сформували вісім ключових пунктів, які мають бути враховані під час зустрічі Європейської Ради 23-24 червня, а також під час наступного саміту НАТО в Мадриді 29-30 червня», - зазначив європейський політик.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили солідарність з Україною, надали їй політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

Фото з сайту Європейського парламенту.