Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Наразі спільно з ООН та нашими партнерами опрацьовуємо можливість створення гуманітарного коридору для експорту української аграрної продукції», - інформує МЗС.

Водночас у відомстві застерігають, що, враховуючи нещодавній ракетний удар рф по зерновому терміналу в Миколаєві, не можна виключати планів росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. «Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз з моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря», - зазначається у заяві.

У документі також вказується, що нині відсутні домовленості між Україною, Туреччиною та росією з питання розблокування портів. «При цьому наголошуємо, що рішення мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін. Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті», - попереджають українські дипломати.

МЗС повідомило, що Україна вже розпочала постачання зерна на світовий ринок вантажівками, залізницею та річковим транспортом.

Вл. інф.