«ЄС вітає політичні реформи, що були ініційовані президентом Токаєвим 16 березня на додаток до соціально-економічних реформ, започаткованих після трагічних подій у січні. Ми також вітаємо рішення провести прямі консультації із суспільством та запросити БДІПЛ/ОБСЄ для моніторингу референдуму», - зазначається в заяві Європейської служби зовнішніх справ. У документі йдеться про те, що Казахстан залишається важливим і поважним партнером для Євросоюзу. Сторони разом працюють над виконанням зобов’язань у межах розширеної Угоди про партнерство і співробітництво, яка включає дотримання фундаментальних свобод, та мають намір продовжувати розвиток взаємозв'язків, торгівлі та співпраці, повідомляє «Європейська правда».

5 червня в Казахстані відбувся конституційний референдум. Згідно з ухваленими поправками, в Казахстані істотно обмежують повноваження президента, а країна переходить до президентської форми правління з посиленою роллю парламенту. Родичам президента заборонено обіймати високі політичні або державні посади. А колишнього президента Нурсултана Назарбаєва позбавлено статусу «батька нації» - «єлбаси».

Частина правок стосується правозахисної сфери, зокрема створення Конституційного суду, закріплення статусу уповноваженого з прав людини на конституційному рівні, повна заборона смертної кари.

За такі поправки проголосувало 77,18% виборців, проти - 18,66%. Активність на референдумі становила 68,06%.