Польські солдати із ПЗРК Grom, ілюстративне фото з відкритих джерел.

Прем’єр розповів про це під час візиту на металургійний комбінат «Стальова Воля». В ході прес-конференції М. Моравецький наголосив: «Підписуємо один із найбільших, якщо не найбільший експортний контракт на озброєння за останні тридцять років. Продаж зброї для українців, в Україну. Зброї випробуваної, зброї, яка є дуже добре протестованою і перевіреною, і стане зброєю, яка не лише пройде бойове хрещення, а вже нині відомо, що це буде дуже важлива зброя на полі битви, найімовірніше, на сході України».

Прем’єр нагадав, що нині автомати «Грот», ПЗРК «Piorun» та гусеничні гаубиці «Краб» є тими видами зброї, яку Польщу нині просять продати, і «ми це робимо, бо знаємо, що на сучасному полі бою вони необхідні».

Присутній на конференції віце-прем’єр і міністр державних активів Яцек Сасін поінформував, що контракт з Україною на продаж гаубиць сягає 2,7 млрд злотих. При цьому він наголосив, що це рекордний контракт, якого в польській оборонній промисловості не було в останні роки.

Звідси стало зрозуміло, що тема польських «Крабів», яка з’явилась у ЗМІ минулого тижня, отримала своє логічне продовження. Нагадаємо, що тоді стало відомо про передачу Україні їх першого дивізіону (18 штук) разом із машинами супроводу. Це були САУ, що перебували на балансі Війська Польського, які, можливо (принаймні частково), будуть рефінансовані полякам Європейським Союзом.

Об’єм нового замовлення - це три дивізіони, тобто загалом 56 штук «Крабів» разом із додатковими машинами. Реалізація контракту триватиме кілька - кільканадцять місяців. А от боєкомплекти до «Крабів» для України постачатимуть американці, оскільки польська промисловість ще не в стані виробляти їх самостійно.

Кілька слів про тактико-технічні характеристики «Краба» (польська номенклатура: AHS Krab). Це польська самохідна гаубиця калібру 155 мм, сумісна з боєприпасами НАТО, яка має польську ліцензійну башту від британської САУ AS-90 зі стволом калібру 155 мм і завдовжки в 52 калібри, натомість шасі від САУ K9 «Thunder» виробництва південнокорейської компанії Samsung Techwin. При застосуванні спеціальних снарядів дальність стрільби «Краба» може сягати 40 км.

Керівник Канцелярії Ради міністрів Польщі Міхал Дворчик підкреслив у контексті підписаного контракту, що Польща сповнена рішучості в питанні підтримки України: «Сусідам і друзям треба допомагати, зокрема тоді, коли ті опиняються у складній ситуації, а Україна зараз у драматичній ситуації».

Міністр зауважив, що через підтримку України Польща дбає також і про власну безпеку, адже кожен знищений російський танк - це мінус один танк, який потенційно може загрожувати Польщі. Міністр повідомив також, що виробники інших країн, причетні до виробництва «Краба», підтримали польський контракт з Україною.

При цьому М. Дворчик заспокоїв: підписання контракту не означає, що Польща не підтримуватиме Україну шляхом передачі та продажу їй іншого озброєння. «Рішення приймаються в рамках консультацій на найвищому рівні - президентів, прем’єрів, комітетів у справах безпеки. Тож співпраця у сфері військової підтримки напевно продовжуватиметься», - пояснив міністр.