Про це, з посиланням на дані Федерального відомства з питань праці, повідомило видання Welt am Sonntag.

Цього тижня відомство підготувало відповідний документ з метою попередити представників муніципальної і регіональної влади про проблеми, що їх вони мають очікувати. Йдеться про те, що до кінця року центри зайнятості прогнозують появу понад 740 тисяч працездатних українських громадян, котрі матимуть право на фінансову допомогу з безробіття.

Упродовж кількох останніх місяців біженці з України отримували кошти, котрі виплачувались відповідно до закону про підтримку прохачів притулку. Із першого червня уряд ФРН дозволив громадянам України перейти на базові виплати, що їх одержують безробітні німці, а також визнані біженці з інших держав.

Як повідомляє Welt am Sonntag, якщо прогноз Федерального відомства здійсниться, то частка мігрантів у загальній кількості офіційних безробітних зросте наприкінці року до понад 50%, а частка осіб з міграційним минулим - до понад 60%.

Поки що, на думку експертів, частка українців, котрі вже знайшли роботу, вкрай низька. Приміром, у Берліні - місті, де найбільша кількість українських біженців, із 35 тисяч офіційно зареєстрованих працевлаштовані кілька сотень. «Лише 100-200 українських жінок, - повідомив в інтерв’ю газеті представник Федерального агентства з питань праці в Берліні та федеральній землі Бранденбург, - нині вийшли на ринок праці».

Навіть у невеликих містах, розташованих як на заході, так і на сході країни, не так багато українських біженців уже працевлаштовані. «У місті Танн, що в федеральній землі Гессен, нині 43 зареєстровані українці, з яких 21 особа - працездатного віку, але на роботу вийшло їх усього п’ятеро», - зазначив бургомістр Маріо Деннер.

Заради справедливості слід сказати, що здебільшого причиною цього не є лінивість наших співвітчизників. Поки що українці, навіть з високою кваліфікацією чи добротною освітою, через незнання німецької не можуть претендувати на високі заробітки. Й переважно плата за роботу, котру їм пропонують, неістотно вища від соціальних виплат, які забезпечує держава.

Через те само не виходять на роботу й біженці з інших країн, надаючи перевагу нехай скромнішому за статками, але спокійнішому життю. Утім, ті українські громадяни, котрі прагнуть вибратися з цієї круговерті, вже опановують німецьку на інтеграційних курсах, до речі, оплачуваних державою, щоб отримати роботу й до душі, й за фахом.

Берлін.