Так у Литві відреагували на «ініціативу» депутата від «Єдиної росії» Євгена Федорова скасувати ухвалу Держради СРСР «Про визнання незалежності Литовської Республіки» від 6 вересня 1991 року.

В обґрунтуванні вже зареєстрованого законопроекту Федоров посилається на зміни до конституції росії, в якій записано, що рф є правонаступником СРСР на своїй території. І від імені вже мертвого СРСР він заявляє, що постанова Держради СРСР про визнання незалежності Литви була незаконною, оскільки порушувала Конституцію СРСР і закон про вихід союзних республік, оскільки в Литві не проводили референдум про вихід зі складу СРСР.

Депутатка від консерваторів Радвіле Моркунайте-Мікуленене назвала «ініціативу» Федорова відчаєм. «Я думаю, це прояв відчаю, мабуть, ситуація настільки натягнута, у деяких політиків нерви настільки напружені, що вони роблять такі заяви, і це не вперше. Може, вони думають, що когось налякають?» - сказала депутатка і додала: «Вони (росіяни) можуть заявити, що Місяць належить росії. Це їхнє уявлення і все. У цьому рішенні немає жодного сенсу».

Президентська прес-служба взагалі відмовилася коментувати «новину». «Ми не коментуватимемо абсурд», - цитує прес-службу президента delfi.lt.

Натомість міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс у середу заявив, що не здивований, що росіяни в політиці діють не за людськими законами. «Тільки країна, якою керують звірі, могла розпочати таку війну в Україні, яку розпочала росія», - сказав він. Водночас він наголосив, що реагувати на такі заяви треба. «Реагувати ми повинні відповідно - бути готовими до захисту, і самі, і з партнерами, за допомогою політичних, дипломатичних та інших засобів», - сказав міністр.