Міністерство оборони Болгарії у четвер, 9 червня повідомило, що в середу невеликий літак старої моделі незаконно пролетів над чотирма країнами та приземлився на непрацюючому аеродромі Болгарії.

«8 червня, приблизно о 19.09 (збігається з київським часом), малий літак увійшов у повітряний простір Болгарії. Літак вилетів із Угорщини та пролетів через Сербію і Румунію без схваленого польотного плану. В угорському повітряному просторі його супроводжували угорські винищувачі, а в Румунії - румунські та американські F-16. З появою літака в повітряному просторі Болгарії за складних гідрометеорологічних умов було задіяно ВПС країни. Всі спроби пілотів зв'язатися з тим, хто керував літаком-порушником, не мали успіху. Встановлено, що літак приземлився на нашій території, за сприяння МВС місце посадки локалізовано», - йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.

Міністр внутрішніх справ Болгарії Бойко Рашков підтвердив, що літак без людей на борту було виявлено в кінці старої злітно-посадкової смуги на колишньому аеродромі в селі Буховці, що в області Тирговиште. Останній раз цю смугу використовували для посадки літаків ще в 1993 році, після чого її було закрито. За словами міністра, перед посадкою в Буховцях літак ненадовго приземлився на злітно-посадковій смузі колишнього цивільного аеропорту неподалік села Іново, у Видинській області Болгарії. За неофіційною інформацією, там пілот з каністри долив пальне в бак, а потім встиг злетіти перш, ніж до нього під'їхали поліцейські машини.

Обласна прокуратура Тирговиште повідомила, що за фактом порушення повітряного кордону відкрито кримінальну справу, яка передбачає покарання за скоєний злочин терміном до 10 років. На місці, де було виявлено порожній літак, проводяться процесуально-слідчі дії. Екіпаж і можливі пасажири перебувають у розшуку. Розслідування має розкрити мету загадкового польоту над кількома країнами.

Болгарські ЗМІ висунули версію, що завданням невідомого екіпажу був проліт на низькій висоті для перевірки можливостей реагування ВПС країн на порушення їх повітряного простору. За словами міністра оборони Болгарії Драгомира Закова, літак (за попередньою інформацією, це був Beechсraft, що їх виготовляли в 1960-роках), летів на малій висоті, з дуже малою швидкістю і рухався за профілем місцевості, тобто винищувачам важко було його перехопити. «Звичайно, ППО країни була готова знищити його, але літак жодного разу не становив загрози для цивільної чи військової інфраструктури Болгарії, тому йому дозволили приземлитися», - заявив міністр оборони.