У місті Охрид (Північна Македонія) завершився саміт Open Balkan з участю президента Сербії Александра Вучича, прем'єр-міністрів Албанії - Еді Рама, Північної Македонії - Димитара Ковачевського. З Брюсселя до Охрида приїхали й представники Єврокомісії для обговорення перспектив розширення ЄС за рахунок країн - ініціаторів створення міні-Шенгена в регіоні. А єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї в онлайн-режимі виступив перед учасниками саміту.

Відкриваючи на правах господаря важливий для Західних Балкан форум, Ковачевський заявив: «Наша політична мета ясна і єдина - Західні Балкани мають стати частиною Європейського Союзу. Місце кожної країни регіону саме там. Війна в Україні показує, наскільки значними є ризики посилення впливу третіх країн у регіоні. Залишати геостратегічний пролом у цій частині Європи не можна».

На саміті глави делегацій з країн-ініціаторів вперше поставили свої підписи під цілим комплексом угод, які підготували й узгодили між собою експерти трьох держав. Зокрема, вони охоплюють сфери податкового адміністрування, туризму, культурного співробітництва, а також взаємного визнання вчених ступенів і дипломів про вищу освіту. Прем'єр-міністр Північної Македонії Димитар Ковачевський назвав це першим практичним і важливим кроком Open Balkan до європейської інтеграції. Єврокомісар Олівер Варгеї також привітав цей крок і зазначив: «Якщо ми все зробимо правильно, то це прискорить економічну інтеграцію регіону до Європейського Союзу». Він ще раз наголосив на особливій важливості регіонального співробітництва на тлі війни росії проти України. Учасники саміту висловили своє задоволення тим, що прем'єр-міністр Чорногорії ухвалив рішення приєднатися до ініціативи Open Balkan.

На заключній прес-конференції Александру Вучичу і Еді Рама довелося не тільки розповідати про практичну цінність для їхніх країн підписаних угод, а й розвінчувати фейки та міфи, якими почав обростати Open Balkan. Одним із них стала інформація, що «хрещеним батьком» ініціативи Open Balkan є міністр закордонних справ росії сергій лавров. Він з’явився, мабуть, після провокаційної заяви лаврова. Той сказав, що Болгарія, Північна Македонія та Чорногорія за домовленістю із Заходом не захотіли пропустити його літак до Сербії, і пояснив чому. Тому, що не хотіли, аби Белград і москва обговорили низку питань, важливих для двосторонньої співпраці, а також тому, що не захотіли почути про підтримку росією ініціативи Open Balkan, спрямовану на оздоровлення регіону.

На це Еді Рама відповів, що Open Balkan назавжди зачинено для міністра лаврова. А Вучич зазначив, що цей проект «цілком належить балканським народам», і в підготовці ініціативи, крім нього, брали участь колишній прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв та чинний голова уряду Албанії Еді Рама. «Ніхто, крім нас, не брав участі у підготовці Оpen Balkan», - наводять слова Вучича балканські ЗМІ.

Що стосується відмови Приштини приєднатися до ініціативи, оскільки там вважають це спробою створення третьої Югославії та підпорядкування країн регіону впливу Сербії, то Еді Рама заявив, що Косово суверенна держава і має право самостійно приймати зовнішньополітичні рішення. І водночас підкреслив, що ніхто не відмовляє Косово в місці в Open Balkan, а міфи про те, що ініціатива є проектом росії, так само безглузді, як згадки про створення Великої Югославії.

До речі, колишній президент Косово Бехджет Пацоллі підтримав прем'єр-міністра Албанії і закликав нинішню владу Косово приєднатися до Open Balkan. Він зазначив, що в разі небезпеки для Косово країна може вийти з ініціативи будь-якої миті, так само як Велика Британія вийшла з ЄС. А ось ізоляція може зашкодити Приштині.

Александр Вучич запропонував Косово вже зараз розпочати економічне співробітництво. Першим кроком Белграда до цього може стане постачання Приштині електроенергії в обмін на вугілля. «Якщо за такою схемою не хочете, то можна й за гроші. Для нас це не проблема, ми готові це обговорювати», - цитує слова президента сербська інформаційна агенція «Танюг». Вучич наголосив, що в Сербії не має гострої потреби в цій сировини, бо вона вже запасла понад 100 000 тонн вугілля. Але це може стати початком співпраці й сигналом для Приштини, що двері Open Balkan відчинено для неї.