Державні програми розвитку космічної галузі в росії найменш успішні – цей висновок глави Рахункової  палати рф Алексєя Кудріна розповсюдила прес-служба кремля. Що стоїть за цим фактом? Досі про невдачі у космосі путінський режим замовчував.

«Серед програм, які розвиваються у зворотний бік, ми показуємо недоліки – це розвиток космічної діяльності», – заявив Алексєй Кудрін 14 червня на зустрічі з правителем росії владіміром путіним.

Глава «Роскосмосу» Дмітрій Рогозін на критику відреагував у своєму стилі – по-хамськи: «Не вперше викликають здивування та обурення публічні заяви Кудріна. Керівник Рахункової палати має бути насамперед висококваліфікованим та об’єктивним фахівцем, а не професійним лібералом на високій держпосаді», – написав у телеграм-каналі Дмітрій Рогозін. Він переконує, що ефективність держпрограм «Космічна діяльність Росії» відповідає рівню не менш як 95%. Йдеться про супутникову систему «ГЛОНАСС» та створення багатосупутникового орбітального угруповання «Сфера».

У минулому році «Роскосмос» звітував  про виконання держпрограм на рівні 63,9%.

Космічна галузь – це надзвичайні фінансові вливання, але результати поки що непереконливі. Застій у космічній галузі в держкорпорації пояснюють пандемією коронавірусу і санкціями на постачання комплектуючих для ракетно-космічної техніки.

Весь світ став очевидцем, як розрекламований ракетний комплекс «Ангара» помпезно стартував, але згодом згорів в атмосфері над Австралією. Багато сумнівів у експертів викликає балістична ракета «Сармат». Вона мала надійти на озброєння ще в 2018-му, згодом перенесли на 2020-й, і тільки в 2022-му продемонстрували випробувальний запуск. Ракета вагою 200 тонн стартувала з випробувального космодрому «Плісецьк» в Архангельській області – ці кадри демонстрував телеканал «Россия-24», а потім росіянам показали  фото Рогозіна з вирвою завглибшки кілька десятків метрів на Камчатці – там приземлилася болванка від «Сармата».

Космічна галузь росії нині уособлює велику вирву, яка з’їдає трильйони рублів, а кінцеві результати, як свідчить Алексєй Кудрін, плачевні. І розповсюдження цієї заяви прес-службою кремля – серйозний сигнал, що Дмітрія Рогозіна можуть відправити у відставку. Хтось повинен нести відповідальність за провал космічної галузі. Та проблема не тільки в Рогозіні.
«Технологічний процес неможливий без міжнародного партнерства, тому Росія має залишатися частиною глобального світу, – заявив РБК керівник «Ростеху» Сергій Чемезов. – Ізоляція, зокрема технологічна, і спроба робити все самотужки – шлях в нікуди».

Він вважає, що втрата доступу до низки товарів, технологій та комплектуючих не є сигналом для тотального імпортозаміщення. Заміщувати все безглуздо, економічно недоцільно і просто неможливо. Цього не робить жодна розвинена країна у світі.

У росії все навпаки: на всіх зібраннях тільки й розмов про виконання програми імпортозаміщення. Діяльність космічної галузі наявно продемонструвала, що самоізоляція – це шлях у нікуди. Замінять Рогозіна, але проблеми залишаться.

На знімку: ракета «Ангара», яка згоріла в атмосфері над Австралією.

Фото з відкритих джерел.